Hyperemesis gravidarum - Linda Laitinen; Päivi Polo (Finland, 2022)
Valtaosa odottajista kokee alkuraskaudessa ainakin lievää pahoinvointia ja oksentelua (emesis gravidarum). Harvinaisempi raskauspahoinvoinnin ja oksentelun äärimuoto on hyperemesis gravidarum, jossa oksentelu on hallitsematonta ja johtaa merkittävään kuivumiseen, vajaaravitsemukseen sekä elektrolyyttihäiriöihin ja painon vähenemiseen. Tila vaatii usein sairaalahoitoa, jossa sekä suun kautta että suonensisäisesti annettavalla nesteytyksellä tuetaan ravitsemusta ja korjataan kuivuminen sekä elektrolyyttihäiriöt. Lievemmissä tapauksissa nestehoito voidaan antaa perusterveydenhuollossakin, tarvittaessa useina peräkkäisinä päivinä. Voimakkaasta raskauspahoinvoinnista ja oksentelusta kärsivät odottajat tarvitsevat myös psyykkistä tukea. Valtaosalla vaikeatkin oireet helpottavat raskauden edetessä. Raskauden ennuste on yleensä hyvä, eikä hyperemesis gravidarum aina toistu seuraavissa raskauksissa.