Opettajan toiminta oppilaan kohdatessa epäonnistumisia liikuntatunneilla - Lehtinen, Eero; Konttinen, Alex (My University, 2026)
Halusimme lähteä tutkimaan opettajan toimintamalleja liikuntatunneilla, kun oppilaat kohtaavat vastoinkäymisiä tai epäonnistumisia tunnin aikana. Motivaattorina juuri tämän aiheen valitsemiseen on meidän yhteinen halumme valmistautua liikuntatunneilla kohtaamiimme haasteisiin tulevassa ammatissamme ja saada mahdollisesti lisää toimivia toimintamalleja itsellemme tulevaisuuteen. Liikuntatunnit ovat peruskoulun oppiaineista oppitunteja, jossa oppilaat kokevat tunnetasolla suurimpia vaihteluita. Liikunta tarjoaa paljon onnistumisen kokemuksia, mutta myös epäonnistumisia eli tilanteita, jossa oppilas kokee oman suorituksensa menneen heikosti. Epäonnistumiset ovat aina subjektiivisia kokemuksia ja niiden tukeminen on aina oppilaskohtaista. Oppilaat käsittelevät ja säätelevät tunteitaan eri tavoin ja tämän takia epäonnistumisen kohdanneen oppilaan tukeminen on haastavaa. Tässä työssä keräsimme aineistoa strukturoidun haastattelun avulla, haastattelemalla kolmea liikunnanopettajaa. Tutkimus oli kvalitatiivinen ja aineistoista luotiin induktiivinen analyysi, eli analyysi oli täysin aineistopohjainen ilman ennakko-oletuksia ja teorioita. Keskeisinä tuloksina haastattelujen perusteella pystyttiin hyvin näkemään opettajan roolin merkitys turvallisen oppimisympäristön luojana, jossa oppilailla on mahdollisuus epäonnistua ja tehdä virheitä, ilman että muut niistä huomauttelevat. Tähän vaikuttaa haastattelujen perusteella myös tietenkin keskeisenä ryhmädynamiikka ja erilaiset yksilöt. Liikunta oppiaineena on kehollisesti näkyvää muille, joten epäonnistumisia voidaan pelätä enemmän kuin muissa oppiaineissa. Tutkimuksessa on nyt käsitelty ainoastaan opettajan näkökulmasta epäonnistumisten käsittelyä ja se antaa informaatiota meille vain yhdestä näkökulmasta. Tutkimusta olisi hyvä myös tehdä jatkossa siis oppilaiden näkökulmasta.
Keywords: epäonnistuminen; tunnesäätely; opettajan toiminta; oppilas; liikuntatunnit