Ketamiinin käyttö kivunhoidossa ja PCA - Soini, Venla (My University, 2020)
Ketamiini on monipuolinen lääkeaine, jonka pääasiallinen vaikutusmekanismi on N-Metyyli-D-Aspartaatti (NMDA) -reseptorien kilpailematon antagonismi aivojen ja selkäytimen alueella. Tämä vaikutus on annosriippuvainen. NMDA-reseptorit ovat osana kivun transmissiota ja modulaatiota. Yleisimmin ketamiini annostellaan suonensisäisesti, mutta teoriassa se voidaan annostella montaa muutakin reittiä käyttämällä. Perinteisesti ketamiinia on käytetty anesteettina, mutta tässä tarkoituksessa ketamiinin käyttö on kuitenkin varsin ongelmallista sen dissosiatiivisten ominaisuuksien vuoksi. Sen sijaan analgeettinen teho tulee esille jo subanesteettisilla annoksilla. Tämä johtuu siitä, että kiputilanteessa NMDA-reseptorit lisäävät selkäytimen kipua välittävien C-säikeiden aktiivisuutta. Ketamiini on analgeettina monipuolinen vaihtoehto. Sitä voidaan käyttää niin akuutin operatiivisen, kuin kroonistuvankin kivun hoidossa. Intraoperatiivisesti annettu ketamiini vaikuttaa pienentävän myös postoperatiivisen opioidin tarvetta, ja kivun voimakkuus on alhaisempi. Ketamiini on analgesiakäytössä parhaimmillaan postoperatiivisessa kivunhoidossa ja sen vaikutus ovat tehokkain runsaasti kipua aiheuttavien leikkausten jälkeen. Kroonisen kivun hoidossa ketamiini on vaihtoehto niille kipupotilaille potilaille, joilla muut analgeetit ovat riittämättömiä. Tämän vaikutus perustuu sentraaliseen sensitiaatioon. Tehohoidossa ketamiini on mielekäs analgeetti, sillä se ei vaikuta suolen toimintaan, eikä lamaa hengitystä tai verenkiertoa. Lisäksi ketamiini tarjoaa mahdollisuuksia myös masennuslääkekäytössä, sekä addiktioiden ja epilepsian hoidossa. Analgeettisilla annoksilla ketamiinilla ei ole havaittu merkittäviä komplikaatioita. Dysforisia vaikutuksia on havaittu ketamiinin analgesiakäytössä merkittävästi vähemmän kuin anestesiakäytössä, ja niitä voidaan entisestään vähentää kombinoimalla hoitoon bentsodiatsepiineja. PCA eli patient controlled analgesia toteutetaan laitteella, jossa tietokoneistettuun pumppuun on annosteltu ruiskullinen kipulääkettä. Laite yhdistetään potilaaseen tyypillisimmin iv-katetrin kautta. Toimintaperiaate on yksinkertainen: potilaan painaessa laitteeseen yhdistettyä annostelunappia, laite annostelee tietyn suuruisen ennaltamäärätyn lääkeannoksen suoraan potilaan laskimoon. PCA:n käytön yhteydessä on havaittu parempia tuloksia postoperatiivisen kivun hoidossa ja parantunutta potilastyytyväisyyttä verrattuna perinteisiin tapoihin.