Terveydenhuollon keskittämisen hyödyt ja haitat : Kuntaliitosten terveystaloudellisten vaikutusten arviointi - Halkola, Vertti (My University, 2025)
Suomessa vuonna 2023 aloittaneet hyvinvointialueet ovat kohdanneet alkuvuosinaan merkittäviä haasteita. Vuotuiset kustannukset ovat vuosien 2023 ja 2026 välillä paisuneet 22,5 miljardista eurosta peräti 27,1 miljardiin euroon. Hyvinvointialueiden alijäämät poikkeavat toisistaan merkittävästi, sekä kilpailu sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä ennustetaan kiihtyvän vuoteen 2040 asti. Hyvinvointialueiden talouden sopeuttamisen keskeiseksi työkaluksi on nostettu palveluiden keskittäminen. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkoitukseni on lähteä selvittämään keskittämisen terveystaloudellisia vaikutuksia. Tarkasteluni jakautuu teoreettiseen ja empiiriseen tutkimuskirjallisuuden katsaukseen, sekä omaan empiiriseen analyysiin, jossa tarkastelen vuoden 2009 kuntaliitosten vaikutuksia perusterveydenhuollon kustannuksiin, tehokkuuteen ja tuottavuuteen, sekä terveydenhuollon palveluiden kysynnän rakenteen muutoksiin. Tutkielmani tulokset indikoivat, että kuntaliitosten avulla onnistuttiin hillitsemään perusterveydenhuollon kustannusten kasvua, sekä saavuttamaan maltillista tehokkuuden voimistumista. Sen sijaan erikoissairaanhoidon päivystyskäynnit kasvoivat, joka voi implikoida palveluiden saatavuuden heikkenemistä perusterveydenhuollossa. Lisäksi tuottavuuskehitys oli heikompaa kuntaliitoskunnissa avohoidon käynnit per henkilöstö -indikaattorilla mitattuna. Tutkimustuloksiin on kuitenkin suhtauduttava varauksellisesti johtuen datan saatavuuden rajoitteista ja oletuksien voimakkuudesta.
Keywords: perusterveydenhuolto, keskittäminen, mittakaavaedut, kilpailu, kuntaliitokset