Synnytyspelon hoito TYKS:ssa - Lotta Inkinen; Eeva Ekholm (Suomen lääkäriliitto, 2022)
Lähtökohdat TYKS:aan perustettiin synnytyspelkovastaanotto, jota pitivät kätilöt.Menetelmät Tarkastelimme kätilölle ja synnytyslääkärille ohjautuneiden potilaiden hoitoa ja eroja synnytystavassa.Tulokset Synnytyspelon vuoksi tehtiin keisarileikkaus 18 %:lle potilaista, ja 52 % luopui leikkaustoiveesta hoidon aikana. Lääkärille ohjattiin potilaita, jotka vahvasti toivoivat leikkausta. Lääkärin hoitamista potilaista useammat synnyttivät leikkauksella suunnitellusti tai synnytyspelon takia.Päätelmät Kätilövetoinen poliklinikka tuottaa hyviä tuloksia toimiessaan yhteistyössä synnytyslääkärien kanssa.