Vuoroasumisjärjestelyn tosiasiallisen luonteen huomioiminen lapsen elatusavun määrässä - Minkkinen, Joni (My University, 2022)
Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan vuoroasuvan lapsen elatusavun määrään vaikuttavia seikkoja. Lapsen elatusta säännellään kotimaisessa laissa ainoastaan yleispiirteisesti, eikä lainsäädännön perusteella ole pääteltävissä, mikä on yksittäistapauksessa sekä lapsen oikeuden kannalta riittävä että vanhempien elatuskykyjen kannalta kohtuullinen elatusavun määrä. Oikeusministeriö on antanut vuonna 2007 ohjeen lapsen elatusavun suuruuden arvioimiseksi, jotta elatusapumaksujen suuruudet olisivat yhdenmukaisempia ja ennakoitavampia. Vaikka ohje on oikeudelliselta luonteeltaan suositus, sekä elatussopimuksia vahvistavat lastenvalvojat että tuomioistuimet ovat lähtökohtaisesti soveltaneet sitä toiminnassaan sen antamisesta lähtien. Kun kysymyksessä on vuoroasuvan lapsen elatusavun suuruuden määrittäminen, oikeusministeriön ohje on puutteellinen, eikä se huomioi riittävästi vuoroasumisjärjestelyn todellista luonnetta. Näin ollen vuoroasuvien lasten vanhemmilla ei ole käytettävissään riittävää ohjeistusta, kun he pyrkivät sopimaan lapselle suoritettavan elatusavun suuruudesta. Yksi merkittävä ongelma aiheutuu siitä, että lapsella voi myös vuoroasumistilanteessa olla ainoastaan yksi virallinen kotiosoite, jolloin lapsen vanhemmat jaetaan keinotekoisesti lapsen lähi- ja etävanhemmaksi, vaikka vuoroasuvalla lapsella on käytännössä kaksi tasavertaista kotia ja kaksi tasavertaista vanhempaa. Lapsen virallinen kotiosoite vaikuttaa esimerkiksi lapsilisän ja asumistuen ohjautumiseen lapsen vanhempien kesken. Tutkielman tutkimusmetodi on osin lainopillinen ja osin oikeusvertaileva. Tutkimuksessa tarkastellaan, kuinka elatusapua ohjataan yleisesti ja erityisesti vuoroasumistilanteissa. Koska lainsäädäntö ei vastaa kysymykseen vuoroasuvan lapsen elatusavun suuruudesta, tarkastelun painopiste on korkeimman oikeuden ja hovioikeuksien antamissa ratkaisuissa ja oikeuskirjallisuudessa esitetyissä kannanotoissa. Oikeusvertailevassa osiossa vertailukohteena on ruotsalainen oikeusjärjestys. Oikeusvertailun tavoitteena on vertailla keskenään suomalaisia ja ruotsalaisia, lapsen elatukseen liittyviä normeja ja ratkaisuja ja etsiä niiden välisiä eroja ja yhtäläisyyksiä. Tutkielmassa esitetään, että sekä lainsäädäntö että oikeusministeriön ohje huomioivat lapsen vuoroasumisjärjestelyn puutteellisesti. Tutkielmassa esitetään vaihtoehtoisia käytäntöjä vuoroasuvan lapsen elatusavun suuruuden määrittämiseksi ja esitetään, kuinka elatusapumaksu olisi sovitettavissa osaksi elatusapua maksavan vanhemman elatusvastuun kokonaisuutta. Tarkoituksena on yleisellä tasolla osoittaa, millä tavoilla lapsen vanhemmat jo tosiasiassa vastaavat lapsen elatuksesta vuoroasumisjärjestelyn puitteissa ja, että rahamääräisen elatusapumaksun tulisi muodostaa vain osa elatusapua maksavan vanhemman elatusvastuusta vuoroasuvaa lastaan kohtaan. Päähavaintona esitetään, että vuoroasumisjärjestelyn tosiasiallisen luonteen huomioiminen todennäköisesti vaikuttaa rahamääräisen elatusavun suuruuteen alentavasti.
Keywords: elatusapu, vuoroasuminen, lainoppi, oikeusvertailu, suomi, ruotsi, oikeusministeriön ohje