Erityisluokanopettajien käsityksiä oppilaiden haastavasta käyttäytymisestä - Dufva, Kristian (My University, 2023)
Tässä pro-gradu tutkimuksessa tarkastellaan erityisluokanopettajien käsityksiä oppilaiden käyttäytymisen haasteiden ilmenemisen muodoista, taustalla vaikuttavista syistä, keinoista vaikuttaa, sekä haasteiden ilmenemisen muutoksesta. Teoriaosuudessa taustoitetaan, miten haastavaa käyttäytymistä määritellään, ja mistä syistä se voi olla seurausta. Taustalla vaikuttavista syistä tarkastellaan diagnooseja, joihin liittyy haastavaa käyttäytymistä. Lisäksi taustoitetaan sitä, kuinka sosiaaliset taidot liittyvät käyttäytymisen haasteisiin. Teoriaosuudessa esitellään myös koulussa käytettäviä keinoja haastavasti käyttäytyvien lasten tukemiseksi. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Tutkimukseen haastateltiin neljää erityisluokanopettajaa, joilla on kaikilla useamman vuoden kokemus haastavasti käyttäytyvien oppilaiden kanssa toimimisesta. Haastattelut toteutettiin yksilöhaastatteluina. Aineistoa analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Aineiston ilmauksia yhdistämällä ja tiivistämällä muodostin ala-, ylä- ja pääluokkia, jotka esitellään tulosluvussa. Tulokset osoittavat, että haastavaa käyttäytymistä ilmenee monin eri tavoin. Haasteiden ilmenemisen muodoista muodostin haastattelujen perusteella neljä yläluokkaa, joita olivat omaehtoinen käyttäytyminen, levoton käyttäytyminen, tunne-elämän haasteet sekä sosiaalisten tilanteiden haasteet. Tuloksissa kävi ilmi, että haastavan käyttäytymisen syyt ovat haastateltujen mukaan moninaiset. Syyt jaoin neljään yläluokkaan, joita olivat diagnosoidut syyt, tunne-elämän syyt, kotisyyt sekä koulun syyt. Erityisluokanopettajien käyttämät keinot puolestaan jaoin kahteen pääluokkaan, joita ovat ennaltaehkäisy ja tilannekohtaiset keinot. Nämä jakautuivat vielä yhteensä seitsemään yläluokkaan, ja edelleen yhteensä 19 alaluokkaan. Käyttäytymisen haasteiden ilmenemisen muutoksia kartottaessa ilmeni, että kaikki haastatellut erityisluokanopettajat kokivat haasteiden ilmenemisen muuttuneen jollain tapaa vuosien saatossa. Se millaista muutos oli, sai vastaajilta hieman erilaisia tulkintoja. Tutkimustulosten avulla voidaan toivottavasti auttaa niin haastavasti käyttäytyviä oppilaita kuin heidän opettajiaan. Haastavan käyttäytymisen syiden ja ilmenemisen ymmärtäminen mahdollistaa toimivan ennaltaehkäisyn. Ennaltaehkäisevien sekä tilannekohtaisten keinojen avulla kouluissa pystytään tarjoamaan oppilaille rauhallinen oppimisympäristö, sekä tukea niille oppilaille, jotka käyttäytyvät haastavasti.
Keywords: käyttäytymisen haaste, haastava käytös, erityisluokanopettaja, tukikeinot