Tilintarkastuksen vaikutus pienten yritysten verokäyttäytymiseen - Fröberg, Henrik (My University, 2024)
Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää vaikuttaako tilintarkastus pienten yhtiöiden verokäyttäytymiseen. Tilintarkastusvelvollisuuden taloudellisten rajojen nostamisesta tai tilintarkastuskäytännön keventämisestä on aika ajoin tehty selvityksiä, mutta ne eivät ole johtaneet kuitenkaan tilintarkastuslain uudistamiseen. Muutosesitykset ovat aina vedetty pois lausuntokierroksen jälkeen, koska kielteisiä lausuntoja esityksiä kohtaan on esitetty runsaasti. Kielteisten lausunnonantajien joukossa on ollut myös Verohallinto. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kirjallisuuskatsauksen muodossa selvittää, onko tieteellisestä kirjallisuudesta löydettävissä Verohallinnon lausuntoa puoltavia tai vastustavia argumentteja. Tutkimuksessa perusteella saadut johtopäätökset olivat ristiriitaisia. Tämä saattaa johtua siitä, että pienten yritysten verokäyttäytymiseen vaikuttaa myös monia muita tekijöitä kuin pelkästään tilintarkastus. Näiden tekijöiden erotteleminen on hankalaa, mutta oletettavasti tutkitun kirjallisuuden perusteella tilintarkastuksella on mahdollisesti vaikutusta pienten yritysten verokäyttäytymiseen. Kirjallisuuden perusteella myös Verohallinnon argumentit olivat osittain perusteltuja, mutta myös osalle argumenteista löytyi eriävää tutkimustietoa. Tutkimuksessa ei otettu kantaa, onko pienyritykselle hyötyä tilintarkastuksesta ja tarvetta sille, vai onko kyseessä vain yhteiskunnan asettama kustannuksia aiheuttava hallinnollinen taakka. Tähän kysymykseen vastaaminen saattaisi antaa aihetta jatkotutkimukselle, koska kyseinen asia koskettaa Suomen lukuisia pienyrityksiä.
Keywords: pienyritys, tilintarkastus, verokäyttäytyminen