Kansainvälisen toimittajayhteistyön rooli vastuullisessa epäsuorassa hankinnassa - Ekholm, Bettina (My University, 2022)
Vastuullisuus on noussut viime vuosien aikana merkittäväksi tekijäksi myös yritysmaailmassa. Yritys ei voi enää toimia uskottavasti ilman selkeää panostusta vastuullisuustyöhön. Vastuullisuuden tulee näkyä yritysten vuosikertomusten tarinoiden lisäksi konkreettisina vastuullisuustekoina, mikä ei välttämättä ole aina niin helppoa. Vastuullisuusasiat tulisi ottaa huomioon suoran hankinnan lisäksi epäsuorassa hankinnassa, jotta voidaan taata koko yrityksen toimitusketjun vastuullisuus. Tässä tutkielmassa keskitytään tarkastelemaan epäsuoraa hankintaa yrityksissä yleisesti käytetyn sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristövastuun näkökulmien kautta. Koska yritys ei voi tehdä vastuullisuustyötään yksin omassa pienessä kuplassaan, niin tässä tutkielmassa analysoitiin toimittajayhteistyön roolia epäsuorassa vastuullisessa hankinnassa. Tämä tutkielma toteutettiin teemahaastatteluiden avulla elintarviketeollisuudessa keskittyen epäsuoran hankinnan yhteen kategoriaan, kiinteistöhallintaan. Tutkielman tavoitteena oli tarkastella kansainvälisen toimittajayhteistyön suhdetta vastuulliseen epäsuoraan hankintaan. Teemahaastatteluiden avulla pyrittiin löytämään erilaisia teemoja liittyen tähän vähän tutkittuun ilmiöön eli vastuulliseen epäsuoraan hankintaan sekä ymmärtää toimittajayhteistyön roolia ilmiön yhtenä mahdollistajana. Teemahaastatteluita analysoitiin löydettyjen teemojen kautta ja haastatteluista tuotiin esille yhteneväisyyksiä kuin eriäviäkin mielipiteitä haastateltavien kesken. Tutkielmassa havaittiin, että vastuullisuuden ollessa koko organisaation mutta myös koko hankintaketjun asia, niin epäsuoralla hankinnalla on tässä merkittävä rooli. Elintarviketeollisuudessa epäsuorassa hankinnassa, etenkin kiinteistöhallinnan kategoriassa, palvelut ovat monesti kriittisiä lopputuotteen turvallisuuden ja vastuullisuuden kannalta. Toimittajayhteistyön kautta epäsuoraa hankintaa oli mahdollisuus kehittää myös vastuullisuuden näkökulmasta. Tiiviillä toimittajayhteistyöllä tai jopa kumppanuudella oli mahdollista edistää ja tehostaa kummankin osapuolen vastuullisuustyötä ja luoda sitä kautta osapuolille merkittävää lisäarvoa. Tutkimalla lisää epäsuoran hankinnan vastuullisuutta ja toimittajayhteistyötä voitaisiin auttaa yrityksiä ottamaan seuraavia askelia kohti vastuullisempaa liiketoimintaa.
Keywords: epäsuora hankinta, toimittajayhteistyö, yhteistyö, vastuullisuus, yritysvastuu, teemahaastattelu