Taannehtivista potilassarjoista vahvaan näyttöön perustuvaan hoitoon - suomalaisten kirurgisten satunnaistettujen tutkimusten menestyskulku - Sallinen, Ville; Järvinen, Teppo; Salminen, Paulina; Koskenvuo, Laura; Rämö, Lasse; Mentula, Panu; Rannikko, Antti; Raj, Rahul (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Kirurginen tutkimus on kehittynyt huimasti viime vuosikymmeninä Suomessa ja kulminoitunut useampaan satunnaistettuun monikeskustutkimukseen, jotka ovat muuttaneet hoitokäytäntöjä ja säästäneet resursseja maailmanlaajuisesti. Tässä juhlanumeron artikkelissa esittelemme kahdeksan suomalaista kirurgista satunnaistettua tutkimusta, jotka on julkaistu NEJM-, Lancet- tai JAMA-julkaisusarjoissa 15 viime vuoden aikana. Julkaisut kattavat laajasti kirurgikenttää käsittäessään julkaisuja gastrokirurgian, ortopedian, urologian ja neurokirurgian aloilta. Suomesta on tullutkin väestöön suhteutettuna johtava satunnaistettujen kirurgisten tutkimusten maa, mutta suomalaisen kliinisen tutkimuksen tulevaisuus on uhattuna arvostuksen ja rahoituksen vähyyden sekä byrokratian lisääntymisen vuoksi.