Crohnin taudin ekskluusioruokavalio (CDED) Crohnin taudin hoidossa - Kotka, Minni (My University, 2025)
Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, joka voi vaikuttaa koko ruuansulatuskanavan alueella. Taudin ilmeneminen on lisääntymässä länsimaisen ruokavalion ja elämäntyylin maissa. Sen tarkka tautimekanismi on epäselvä. Tämänhetkisen tiedon mukaan taudin puhkeamiseen vaikuttaa sekä geneettisiä että ympäristön tekijöitä. Crohnin tautia on perinteisesti hoidettu tulehdusta hillitsevin lääkkein. Immuunivastetta moduloivilla lääkkeillä on kuitenkin välittömiä ja pitkässä käytössä ilmeneviä haittavaikutuksia. Uusimmat Crohnin taudin hoitoon käytettävät biologiset lääkkeet ovat kalliita. Crohnin taudin ravitsemushoitoja käytetään lisääntyvästi etenkin lievää ja keskivaikeaa Crohnin tautia sairastavilla lapsipotilailla. Mikrobiomin koostumuksen on todettu vaikuttavan Crohnin taudin puhkeamiseen ja aktiivisuuteen. Ruokavalion avulla voidaan tutkitusti vaikuttaa suoliston mikrobiomiin ja siten sen läpäisevyyteen ja paikalliseen ja systemaattiseen tulehdusvasteeseen. Ekslusiivinen enteraalinen ravinto (EEN) on kuurimainen hoito, jonka aikana rajataan perinteiset ruoka-aineet kokonaan ruokavaliosta. Energiansaanti varmistetaan ravitsemusliuoksella. EEN on todettu teholtaan yhtä hyväksi hoidoksi remission aikaansaamiseksi lapsipotilailla kuin glukokortikoidit. Sen käyttöä rajoittaa kuitenkin huono hoitomyöntyvyys ja relapsialttius hoidon loppumisen jälkeen. Crohnin taudin ekskluusioruokavalio (CDED) on uudempi ravitsemushoito, jonka tavoitteena on remission aikaansaamisen lisäksi remission ylläpito. Sen teho perustuu tulehdusta aiheuttavien ruoka-aineiden rajaamiseen ruokavaliosta ja riittävän energiansaannin varmistamiseen partiaalisen enteraalisen ravintoliuoksen (PEN) avulla. Tämä kirjallisuuskatsaus tarkastelee Crohnin taudin eksluusioruokavalion ja partiaalisen enteraalisen ravitsemuksen käytettävyyttä ja tehoa remission saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi sekä aikuis- että lapsipotilailla, jotka sairastavat vaikeusasteeltaan lievästä vaikeaa tautia. Sekä EEN- että CDED+PEN-ruokavaliohoidot ovat tutkimuksissa osoittautuneet yhtä tehokkaiksi taudin aktiivisuuden hiljentämisessä lievässä ja keskivaikeassa Crohnin taudissa, kuin glukokortikoidit. Potilaiden hoitomyöntyvyys CDED+PEN-hoidolle on parempi, kuin EEN-hoidolle. Ravitsemushoitojen käyttö voi vähentää glukokortikoidien tarvetta Crohnin tautia sairastavilla potilailla. Vaikeaa Crohnin tautia sairastavilla CDED + PEN hoidon toteutus ja teho vaativat lisätutkimuksia.