Henkilönnimet matematiikan oppikirjoissa : Oppikirjojen rakentama representaatio tasa-arvosta - Stude, Annika (My University, 2026)
Tässä tutkimuksessa tutkitaan sitä, millaisia representaatioita tasa-arvosta henkilönnimet luovat kuudennen luokan matematiikan oppikirjoissa. Aihe on tärkeä tutkittavaksi, koska aikaisempien tutkimuksien perusteella tiedetään, että oppikirjat ja niiden luomat representaatiot vaikuttavat oppilaiden identiteettiin ja käsityksiin yhteiskunnasta. Tutkimus on aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Oppikirjojen henkilönnimiä ja niihin liitettyjä toimijuuksia tarkastellaan muun muassa sukupuolen ja kielellisen alkuperän kautta. Mahdollisimman selkeä ja tarkka kokonaiskuva aiheesta saatiin monimenetelmällisellä tutkimuksella. Tutkimustulosten mukaan tämänhetkiset matematiikan oppikirjat ovat aiempaa tasa-arvoisempia, mutta eivät kuitenkaan täysin tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä, kuten Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet ja tasa-arvolaki edellyttävät. Tulosten avulla oppikirjojen tekijät voivat kehittää kirjoja edelleen niin, että ne toteuttaisivat nämä tärkeät vaatimukset tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden huomioimisesta.
Keywords: henkilönnimet; representaatio; tasa-arvo; yhdenvertaisuus; moninaisuus