Merikotkiin (Haliaeetus albicilla) kohdistuvien törmäysvaikutusten kokonaisarvio tuulivoimahankkeiden YVA-selostusten ja elinympäristömallinnuksen perusteella - Ingerö, Hilja (My University, 2024)
Tarve uusiutuvalle energialle on suuri ilmastonmuutoksen myötä, ja se näkyy esimerkiksi tuulivoiman lisääntymisenä ympäri maailmaa. Tuulivoima kuitenkin aiheuttaa ympäristövaikutuksia, kuten linnustovaikutuksia. Suuret petolinnut, kuten merikotka (Haliaeetus albicilla) ovat erityisen herkkiä lajeja tuulivoimaloihin törmäämiselle. Tuulivoimaa rakennetaan Suomessa merikotkien pääasiallisille pesimä- ja muuttoalueille. Tuulivoimaloiden ympäristövaikutuksia ml. linnustovaikutuksia selvitetään ympäristövaikutusten arviointi-, eli YVA-prosessilla. Tutkielman tarkoitus oli arvioida YVA-selostusten merikotka-arvioinnin laatua sekä koota yhteen YVA-selostusten merikotkien törmäysarviot sekä verrata niitä merikotkien elinympäristömallinnuksella saatuihin törmäysarvioihin. Tutkielman aineisto koostui YVA-selostuksista, joissa oli havaittu merikotka. YVA-selostuksien merikotkien törmäysarvioita verrattiin elinympäristömallinnuksen avulla saatuihin törmäysarvioihin. Sen lisäksi YVA-selostusten merikotka-arvioinnin laatua arvioitiin tutkielmaa varten laaditulla arviointiasteikolla. Laadun ja törmäysarvioiden välistä yhteyttä testattiin korrelaatiotestillä. 102 läpikäydystä hankkeesta 50 YVA-selostuksessa oli laskettu törmäysarvio merikotkalle ja niiden perusteella tuulivoimaloihin törmää noin 8–12 merikotkaa vuodessa. Elinympäristömallinnuksen mukaan 80 hankkeessa oli törmäysriski merikotkalle ja niiden perusteella pesiviä merikotkia törmää vuodessa noin kuusi ja muuttavia noin 19–21 yksilöä. Kyseisillä menetelmillä laskettujen törmäysarvioiden välillä ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa, kun tarkasteltiin samaa hankejoukkoa. Merikotka-arvioinnin laadussa oli suurta vaihtelua hankkeiden välillä. Laadun ja törmäysarvioiden maksimiarvojen välillä vaikutti olevan positiivinen yhteys korrelaatiotestin mukaan. Tutkielmassa saaduista törmäysmääristä voi saada osviittaa siitä, miten paljon tuulivoima vaikuttaa merikotkiin. Menetelmissä on kuitenkin useita epävarmuuksia, ja tarkempien arvioiden saaminen vaatisi lisätutkimusta. YVA-selostusten merikotka-arvioinnin laatu vaihtelee paljon. YVA-selostukset kaipaisivat selkeämpiä ohjeistuksia, tiukempia vaatimuksia ja menetelmien kehittämistä, jotta vaikutusten arviointi olisi yhtenäisempää hankkeiden välillä ja tuottaisi todenmukaisia arvioita törmäysriskeistä. Uusia tuulivoimala-alueita suunnitellaan runsaasti merikotkien esiintymisalueille. Olisi erittäin tärkeää seurata toteutuneiden hankkeiden vaikutuksia merikotkiin ja kehittää arviointimenetelmiä, jotta tuulivoima ei aiheuttaisi uhkaa merikotkan kannalle Suomessa.
Keywords: merikotka, tuulivoima, YVA, törmäysarvio, törmäysriski