Tekninen analyysi piensijoittajan päätöksenteon tukena : suhteellisen voimaindeksin RSI:n testaus eri osakemarkkinoilla 2010–2019 - Kuikka, Jarkko (My University, 2021)
Tutkielma käsittelee osakesijoittamista, arvopapereiden hinnanmuodostumista ja teknisen analyysin työkalujen luotettavuutta piensijoittajan päätöksenteon tukena. Tutkielmassa selvitetään, miten teknisen analyysin luotettavuus vaihtelee eri osakemarkkinoiden välillä ja voidaanko aktiivisella kaupankäynnillä saavuttaa ylituottoja osakemarkkinoilla. Tutkielmassa nomoteettinen tutkimusote ilmenee induktiivisena versiona, jossa reaalimaailman havainnoista yritetään johtaa yleistyksiä. Tutkimuskysymyksiin etsitään vastausta sekä aiemmin julkaistuista tutkimuksista että 10 vuoden havaintoaineistoon perustuvasta empiirisestä testauksesta. Tutkimusaineisto on kerätty kolmelta eri osakemarkkinalta vuosilta 2010–2019. Tutkielmassa käsitellyt markkinapaikat ovat Helsinki, New York ja Frankfurt. Viime vuosina on julkaistu lukuisia tutkimuksia teknisestä analyysistä, jotka ovat haastaneet perinteisiä malleja osakemarkkinoiden informaatiotehokkuudesta. Teknisestä analyysistä tehty aiempi tutkimus on ollut pääosin ristiriitaista ja tutkijat ovat löytäneet todisteita teknisen analyysin puolesta ja sitä vastaan. Tässä tutkielmassa teknisen analyysin hyötyjä ja luotettavuutta tutkittiin suhteellisen voimaindeksin RSI:n avulla. Tutkielman empiirisessä osuudessa sovellettiin 14 päivän RSI-tunnuslukua toteumatestaus-menetelmällä. Aiempien tutkimusten tapaan myös tämän tutkielman tulokset ovat ristiriitaisia. Tutkielman suoritettu tarkastelu eri osakemarkkinoiden välillä ei ole aukoton, mutta tulokset antavat viitteitä teknisen analyysin puolesta. Varauksellinen suhtautuminen tutkielman tuloksiin on kuitenkin välttämätöntä, sillä kiistattoman tuloksen muodostamiseksi tutkimusta tulisi laajentaa kattamaan suuremman määrän teknisen analyysin menetelmiä. Tämän pro gradu -tutkielman tulosten valossa on vaikea tehdä yksiselitteisiä päätelmiä teknisen analyysin absoluuttisista hyödyistä tai johdonmukaisesta kritiikistä sitä vastaan. Tutkielman tulokset ovat kokonaisuudessaan varauksellisesti teknistä analyysiä tukevia, vaikka näyttöä saatiin myös teknistä analyysiä vastaan. Tulokset eivät ole kuitenkaan niin kriittisiä, että niiden perusteella voitaisiin kumota teknisen analyysin hyötyä fundamenttianalyysin tukena piensijoittajan näkökulmasta.
Keywords: tekninen analyysi, osakemarkkinat, RSI, sijoittaminen