Välikorvatulehduksen kehittyminen lapsilla RS-virus- ja influenssainfektion aikana - Toivonen, Natalie (My University, 2024)
RS-virus ja influenssavirukset kuuluvat lapsilla kliinisesti tärkeimpiin hengitystieinfektioita aiheuttaviin viruksiin. Molempiin virustauteihin tiedetään yleisesti liittyvän komplikaationa äkillinen välikorvatulehdus, joka useimmiten johtaa antibioottihoitoon. Äkillinen välikorvatulehdus aiheuttaa lisäksi merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle. Influenssaan on jo olemassa spesifisiä viruslääkkeitä ja rokotteita, joilla voidaan vähentää myös komplikaationa kehittyviä välikorvatulehduksia. Myös RS-virusinfektioon on parhaillaan kehitteillä viruslääkkeitä ja rokotteita. Tieto välikorvatulehdusten kehittymisestä eri-ikäisillä RS-virusinfektioon ja influenssaan sairastuneilla lapsilla olisi hyödyllistä, kun arvioidaan sekä nykyisten että tulevien lääkehoitojen ja rokotteiden optimaalista käyttöä lapsilla. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää äkillisen välikorvatulehduksen kehittymistä ja antibioottihoitojen määriä RS-virusinfektion ja influenssan yhteydessä eri ikäryhmissä alle 4-vuotiailla lapsilla sekä verrata näitä tyttöjen ja poikien välillä. Tutkimusaineisto koostui kolmesta prospektiivisesta lasten hengitystieinfektioita selvittäneestä seurantatutkimuksesta, jotka toteutettiin Turussa vuosina 2000–2002, 2007–2009 ja 2017–2018. Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 695 alle 4-vuotiasta lasta, joilla todettiin joko RS-virusinfektio tai influenssa. Tutkittavat jaettiin iän perusteella neljään eri ryhmään: alle 1-vuotiaisiin, 1–1,99-vuotiaisiin, 2–2,99-vuotiaisiin ja 3–3,99-vuotiaisiin. Kaikki ikäryhmät jaettiin lisäksi sukupuolen mukaan poikiin ja tyttöihin. Kun verrattiin kaikkia alle 4-vuotiaita lapsia, RS-viruksen aiheuttama äkillisen välikorvatulehduksen riski oli noin 1,8-kertainen influenssaan verrattuna. Kaikista RS-virusinfektioon sairastuneista 64,9 % sairasti myös äkillisen välikorvatulehduksen, kun vastaava osuus influenssan kohdalla oli vain 35,1 %. Sekä RS-virusinfektion että influenssan kohdalla nähtiin äkillisen välikorvatulehduksen kehittymisellä selkeä laskeva suunta lasten iän kasvaessa. Kummankaan virustaudin kohdalla ei havaittu eroa tyttöjen ja poikien välillä äkillisen välikorvatulehduksen kehittymisessä. Kaikista RS-virusinfektion aikana äkillisen välikorvatulehduksen sairastaneista 95,3 % sai antibioottikuurin ja vastaava osuus influenssan kohdalla oli 94,6 %.
Keywords: Välikorvatulehdus, akuutti otiitti, RS-virus, influenssa