Rajat ylittävät sijaissynnytysjärjestelyt kansainvälisen yksityisoikeuden kontekstissa - Tulonen, Laura (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkielman aiheena ovat valtion rajat ylittävät sijaissynnytysjärjestelyt kansainvälisen yksityisoikeuden näkökulmasta. Tarkastelen sijaissynnytyksiä kansainvälisen yksityisoikeuden laajassa merkityksessä päähuomion ollessa ulkomaisen vanhemmuuspäätöksen tunnustamisessa, ehdottomuusperiaatteen soveltamisessa sekä siihen liittyvässä argumentaatiossa. Tavoitteena on arvioida vanhemmuuden määräytymistä ja ehdottomuusperiaatteen soveltamista ulkomailla toteutetun sijaissynnytysjärjestelyn yhteydessä ja arvioida minkälaiset seikat voivat vaikuttaa ehdottomuusperiaatteen soveltamiseen yksittäistapauksessa. Tutkimuksen kohteena ovat sijaissynnytyksiin ja vanhemmuuden määräytymiseen sovellettavat oikeussäännöt ja -periaatteet sekä niiden tulkinta käytännön lainsoveltamistoiminnassa. Tutkimusmenetelmä on lainopillinen ja argumentaatioteoriaan tukeutuva. Tarkoituksena on tulkinta ja systematisoida voimassa olevia oikeusnormeja oikeuslähdeopin ja oikeudellisten tulkintametodien keinoin. Sijaissynnytystapaukset ovat kiperiä tapauksia, joiden ratkaisemisessa pro et contra -argumentaatio on korostuneen tärkeää. Yksitäistapaukselliset olosuhteet eroavat toisistaan merkittävästi, jolloin ehdottomuusperiaatteen soveltamista on harkittava tapaus kerrallaan ottaen huomioon tapauskohtaisten olosuhteiden kokonaisuus. Rajat ylittävien sijaissynnytysjärjestelyjen oikeusvaikutukset Suomessa ovat epävarmoja ja ennakoimattomia. Ehdottomuusperiaatetta ei voi soveltaa kaavamaisesti, vaan harkinnan on perustuttava tapauskohtaiseen kokonaisarviontiin, jossa huomioidaan ensisijaisesti lapsen etu ja lapsen perus- ja ihmisoikeudet. Kynnys soveltaa ehdottomuusperiaatetta sijaissynnytysjärjestelyn yhteydessä on verrattain korkea. Kun ehdottomuusperiaatteen soveltaminen sijaissynnytystapauksessa usein johtaa lapsen kannalta kestämättömään tilanteeseen, jää periaatteen soveltamiselle käytännössä kapea marginaali ja periaatetta tulee soveltaa vain poikkeuksellisissa olosuhteissa niin, ettei soveltaminen johda lapsen kannalta kestämättömään lopputulokseen.