Liiallisen sosiaalisen median käytön mahdolliset haittavaikutukset keskittymiskykyyn - Sevón, Ada (My University, 2025)
Sosiaalinen media ja älypuhelimet ovat aktiivinen osa nykypäivän arkea. Ruutuajat voivat olla hyvinkin korkeita, eikä kaikki siitä ole työntekoa, vaan osaksi viihdekäyttöä. Työhön liittyvän ja viihteeseen käytetty ruutuaika ovat hyvin lähellä toisiaan, jolloin niiden erottelu voi olla vaikeaa. Runsaan ruutuajan vuoksi on olennaista ja ajankohtaista tutkia sosiaalisen median ja ruutuajan vaikutusta keskittymiskykyyn. Tässä tutkimuksessa tutkin yliopisto-opiskelijoiden kokemuksia siitä, vaikuttaako heidän oma sosiaalisen median kulutus keskittymiskykyyn. Osallistujien tuli siis pitää vuorokauden mittainen sosiaalisen median paasto, minkä aikana sosiaalisen median alustat, kuten Facebook, Instagram ja TikTok olivat käyttökiellossa. Tutkimus toteutettiin haastatteluilla, ennen sosiaalisen median paastoa ja sen jälkeen. Saatu aineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Haastateltavat huomasivat jonkin verran eroja päivän aikana, kun tyhjiä hetkiä ei täytettykään mikrosisällön selaamisella. Tulosten perusteella voidaan päätellä, että sosiaalisen median ruutuaikaa runsaasti vähentämällä keskittymiskyky voisi parantua.
Keywords: sosiaalinen media, keskittymiskyky, sosiaalisen median paasto, ruutuaika