Afrikan kohtalot opetettavana : 1800-luvun lopulla tapahtuneen Afrikan jaon käsittely suomalaisessa lukio-opetuksessa 1960-1980-luvuilla - Voutilainen, Emilia (My University, 2021)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan 1800-luvun lopulla tapahtuneen Afrikan jaon kerrontaa suomalaisessa lukio-opetuksessa 1960–1980-luvuilla. Aihetta tarkastellaan oppikirjojen ja opetussuunnitelmien sisältöjen näkökulmista. Lähdeaineistona ovat yhteensä seitsemän suomalaista lukion oppikirjasarjaa sekä kolme valtakunnallista lukion historian ja yhteiskuntaopin oppiaineen opetussuunnitelmaa. Tutkielma jakautuu opetussuunnitelmien mukaan kahden eri aikakauden tarkasteluun. Ensimmäinen osa tutkielmaa keskittyy vuoden 1963 opetussuunnitelman voimassaolon kauteen eli 1960- ja 1970-lukujen oppikirjojen Afrikan jaon kertomukseen. Toinen osa käsittää puolestaan 1980-luvun opetussuunnitelmien mukaiset oppikirjat. Tutkielman menetelmänä on aineistolähtöinen laadullinen sisällönanalyysi. Analyysissä selvitetään oppikirjojen sekä opetussuunnitelmien Afrikan jaon käsittelyä koskevaa asiasisältöä ja sen painotuksia. Huomiota kiinnitetään myös siihen, mitä aiheesta on jätetty kertomatta opetusmateriaaleissa. Lisäksi vertailen saman aikakauden aineistoja toisiinsa, sekä aikakausien välillä tapahtunutta muutosta kertoa Afrikan jaosta. Tutkielmassa selvisi, että Afrikan jaosta kerrottiin 1960-luvulla ilmestyneissä oppikirjoissa hyvin Eurooppa-keskeisesti. Puolestaan 1980-luvulla Afrikan jaon kerronnan näkökulmat monipuolistuivat sekä aiheen käsittelyn määrä ja kriittisyys lisääntyivät. Toisaalta kumpanakin aikakautena oppikirjoissa käsiteltiin ensisijaisesti Euroopan näkökulmia historiassa, kun taas Afrikan maat, väestöt ja kulttuurit esitettiin eriarvoisena. Oppikirjojen sisällöt olivat selkeästi yhteneväisiä opetussuunnitelmien ohjeistuksen kanssa Euroopan ulkopuolisten alueiden historioiden ja Afrikan siirtomaa-ajan käsittelystä. Afrikan jaon opetuksen muutoksen taustalla olivat muun muassa lukiouudistus, Yhdistyneiden kansakuntien ja muun kansainvälisen yhteistyön vaikutus opetuksen kehittämiseen, suomalaisen historian oppiaineen tavoitteiden muutokset sekä historiantutkimuksen kehitys esimerkiksi dekolonisaation myötä.
Keywords: historia, oppikirjat, opetussuunnitelmat, lukio, Afrikan jako, Afrikka, kolonialismi