Siirtohinnoittelu, globaalit toimitusketjut ja COVID-19 pandemia - Heinonen, Tiia (My University, 2021)
Tutkimukseni tarkoituksena on ollut esittää minkälaisia uudelleenjärjestelytoimia monikansalliset yritykset ovat ryhtyneet suunnittelemaan toimitusketjuihinsa COVID-19 pandemian seurauksena ja tarkastella erityisesti sitä, että minkälaisia arvostamiseen liittyviä haasteita yritykset ovat saattaneet kohdata näiden uudelleenjärjestelyjen yhteydessä siirtohinnoittelun näkökulmasta. Luonteeltaan tutkimus on vero-oikeudellinen ja sen on tehty pääosin lainopillista lähestymistapaa noudattaen. Tutkimuksessa on myös empiirisen oikeustutkimuksen piirteitä. Tutkimus on jaettu selkeisiin osa-alueisiin, jotka koostuvat COVID-19 pandemian vaikutuksista toimitusketjuihin, liiketoiminnan uudelleenjärjestelyjen tarkastelusta siirtohinnoitteluohjeistuksen valossa, siirtohinnoittelumenetelmien sekä liiketaloudellisten valuaatiomenetelmien esittelyistä sekä lopullisesta analyysistä, jossa nivoutuu yhteen pandemian aiheuttamat haasteet uudelleenjärjestelyjen yhteydessä tehtyjen arvostusten osalta. Keskeisimpinä tutkimuslähteinä tutkimuksessa on käytetty OECD:n siirtohinnoitteluohjeita sekä OECD:n COVID-19 liitännäistä ohjeistusta, minkä lisäksi lähteinä on käytetty muun muassa rahoitusteoriaan perustuvaa lähdeaineistoa sekä muuta tutkimuksen kannalta olennaista lähdeaineistoa, kuten oikeuskirjallisuutta ja taloudellista kirjallisuutta.
Keywords: siirtohinnoittelu, liiketoiminnan uudelleenjärjestelyt, arvostaminen, COVID-19 pandemia