Covid-19-pandemian vaikutukset toimitusjohtajien palkitsemiseen : empiirinen tutkimus suomalaisista pörssiyhtiöistä vuosina 2018–2021 - Valo, Johanna (My University, 2023)
Yritysjohdon palkitseminen on jo vuosikymmenten ajan herättänyt paljon yhteiskunnallista keskustelua. Erityisesti keskustelua ja mediahuomiota herättävät tilanteet, joissa yritysjohto on ansainnut suuria palkkioita. Tämän lisäksi johdon palkitseminen on ollut suosittu tutkimuksen kohde ja sitä on vuosien saatossa tutkittu useasta eri näkökulmasta. Covid-19-pandemia yllätti koko maailman alkuvuodesta 2020 ja se aiheutti valtavia taloudellisia haasteita niin yrityksille kuin yksilöille. Pandemia aiheutti yrityksissä kriisin, jollaista ei ole aiemmin kohdattu. Finanssikriisin vaikutuksista johdon palkitsemiseen on tutkittu jonkin verran aiemmin ja niiden väliltä on löydetty selvä yhteys. Kuitenkin covid-19-pandemian ollessa varsin tuore kriisi, ei sen vaikutuksia yrityksiin tai johdon palkkioihin ole vielä ehditty tutkimaan. Tämän vuoksi on mieleköstä tutkia sitä, miten covid-19-pandemia on tosiasiassa vaikuttanut toimitusjohtajien palkkioihin. Tämä pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten covid-19-pandemia on vaikuttanut suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkitsemiseen. Tavoitteena on löytää yhteys pandemian aiheuttaneen kriisin ja toimitusjohtajien palkkioiden väliltä. Tutkielman empiirinen osuus tarkastelee vuosia 2018–2021, joista kaksi vuotta on pandemiaa edeltävää aikaa ja toiset kaksi vuotta pandemian aikaista tai jälkeistä aikaa. Tutkielman aineisto koostuu yhteensä 51 Helsingin pörssiin noteeratusta suomalaisesta pörssiyhtiöstä. Toimitusjohtajien palkkiotiedot kerätään yritysten julkaisemista palkitsemisraporteista, palkka- ja palkkioselvityksistä, vuosikertomuksista sekä muista raporteista. Tämän lisäksi Refinitiv Workspace-tietokantaa käytetään apuna yritysten muiden tietojen keräämisessä. Tutkielman teoreettinen viitekehys perehtyy teorioihin, jotka vallitsevat johdon palkitsemisen taustalla. Teoriaosuudessa lisäksi käsitellään toimitusjohtajien erilaisia palkitsemistapoja ja sen sääntelyä sekä kriisejä. Tutkielmassa tarkastellaan myös aiempia tutkimuksia kriisien vaikutuksista johdon palkitsemiseen, joita hyödynnetään myös tämän tutkielman hypoteesien pohjalla sekä tulosten analysoinnissa. Tutkielman empiirisessä osiossa päätutkimusmenetelmänä toimii pienimmän neliösumman lineaarinen regressiomalli. Regressiomalleja toteutetaan yhteensä neljä kappaletta, joissa jokaisessa arvioidaan pandemian vaikutuksia eri palkitsemistapoihin, kuten kokonaispalkkioihin, kiinteään palkkaan, lyhyen- ja pitkän aikavälin kannustinpalkkioihin. Tutkimuksen tulokset osoittavat, ettei covid-19-pandemialla ole ollut suoraa vaikutusta suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkkioihin. Tutkimuksessa havaittiin muutoksia palkkioiden euromääräisissä summissa sekä palkkiorakenteissa eri vuosina. Muutokset palkkioissa johtuvat kuitenkin todennäköisemmin muista palkitsemiseen vaikuttavista seikoista. Tulosten pohjalta huomattiin lisäksi, että yritysten taloudellinen menestys ei ole kärsinyt pandemian aikana, mikä voi selittää sen, miksi pandemia ei ole vaikuttanut palkkioihin. Mikäli pandemian aiheuttama taantuma olisi pitkittynyt ja yritysten kohtaamat taloudelliset tappiot olisivat olleet pahempia, on mahdollista, että yhteys kriisin ja palkitsemisen väliltä olisi tällöin löydetty.
Keywords: kriisit, covid-19, pandemia, palkitseminen, johdon palkitseminen, toimitusjohtaja, pörssiyhtiö