YRITYSTEN LIIKKEESEEN LASKEMIEN VIHREIDEN JOUKKOLAINOJEN PREEMIOT VUOSINA 2013–2019 - Nieminen, Nella (My University, 2020)
Vihreä joukkolaina on rahoitusinstrumentti, jolla kerätyt varat ohjataan sellaisiin hankkeisiin, joilla on positiivisia ympäristö- ja ilmastovaikutuksia. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu perinteisten ja vihreiden joukkolainojen välillä tuottoero eli preemio. Yhteiskuntavastuullisen sijoittamisen tuotoista tehtyjen metatutkimusten mukaan sijoituskohteen yhteiskuntavastuullisuus ei pitäisi keskimääräisesti vähentää sijoituskohteesta saatavia tuottoja. Vihreät joukkolainat ovat yksi alailmiö yhteiskuntavastuullisessa sijoittamisessa, jolloin voitaisiin olettaa, ettei vihreissä joukkolainoissa tulisi esiintyä preemiota jälkimarkkinoilla. Vihreän joukkolainan määritelmässä on ollut tulkinnanvaraa siitä, ketkä voivat laskea liikkeeseen vihreän joukkolainan. Yritykset ovat voineet käyttää vihreällä joukkolainalla kerättyjä varoja sellaisiin hankkeisiin, jotka eivät edistä vähähiilistä tai -päästöistä yhteiskuntaa. Viime aikoina markkinoilla on kehitetty erilaisia ulkoisen arvioinnin muotoja, joiden pitäisi estää vihreiden joukkolainojen väärinkäyttöä. Kuitenkin on vielä varsin vähän tutkimusta siitä, kuinka ulkoinen arviointi vaikuttaa vihreistä joukkolainoista saataviin tuottoihin. Tässä gradussa pyritään selvittämään, onko yritysten liikkeeseen laskemilla vihreillä joukkolainoilla preemio verrattuna perinteisiin joukkolainoihin ja kuinka preemio on kehittynyt vuosina 2013–2019. Tutkielmassa selvitetään myös, mitkä joukkolainan tekijät selittävät preemiota ja onko ulkoisella arvioinnilla tai CBI-sertifikaatilla vaikutusta preemioon suuruuteen. Empiria muodostuu kolmesta osasta. Ensimmäisessä osassa selvitetään kiinteiden vaikutusten mallin avulla yksittäisten joukkolainojen preemiot. Toisessa osassa analysoidaan lineaarisen regressiomallin avulla, mitkä joukkolainan tekijät selittävät vihreiden joukkolainojen preemiota. Kolmannessa osassa tutkitaan, miten preemio on kehittynyt tutkielman tarkasteluajanjakson aikana.
Keywords: Vihreä joukkolaina, yhteiskuntavastuullinen sijoittaminen, joukkolainamarkkinat