Läpinäkyvät materiaalit kaksipuoleisissa aurinkopaneeleissa - Pulli, Inka (My University, 2024)
Kaksipuoliset aurinkopaneelit pystyvät tuottamaan lisäenergiaa niiden takapuolelta. Perinteisen aurinkopaneelin läpinäkymätön takapinta korvataan siis läpinäkyvillä materiaaleilla, jotta auringonvalo pääsee paistamaan paneelin pinnan läpi. Nämä läpinäkyvät materiaalit voivat olla joko lasia tai orgaanisia läpinäkyviä materiaaleja. Maailman siirtyessä yhä enemmän uusiutuviin energiamuotoihin on tärkeää, että aurinkopaneelien suorituskyky on mahdollisimman hyvä. Kaksipuoliset aurinkopaneelit ovat siis oivia välineitä energiantuotannossa niiden tuottaman lisäenergian ansiosta. Työn tarkoituksena on tutkia ja vertailla lasia sekä orgaanisia läpinäkyviä materiaaleja eri tutkimusten perusteella ja pohtia niiden käyttökelpoisuutta kaksipuolisten aurinkopaneelien materiaalina. Tutkielmassa keskitytään erityisesti lasin ja polymeerien ominaisuuksiin sekä kaksipuolisten aurinkopaneelien optisiin häviöihin. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta kaksipuolisten aurinkopaneelien olevan erittäin tehokkaita energiantuotannossa, mutta läpinäkyvien materiaalien ominaisuudet vaativat vielä tutkimustyötä. Aurinkopaneelin toimintaan vaikuttaa monta eri tekijää, joiden vaikutus tulee huomioida. Optisten häviöiden torjuminen onnistuu muun muassa pinnoitteiden ja pinnanmuokkauksen avulla. Paneelien elinikää ja tehokkuutta saadaan parannettua monin keinoin. Tämänhetkinen kiinnostus kaksipuolisiin aurinkopaneeleihin on erittäin suurta, mikä on lupaavaa tutkimusten edistymisen kannalta. Tekoälyä on hyödynnetty tutkielman kirjoittamisessa joidenkin englanninkielisten sanojen suomentamiseen ja lähdetekstien ymmärtämisen helpottamiseen.
Keywords: kaksipuolinen aurinkopaneeli, kaksipuolinen ominaisuus, lasi, orgaaniset läpinäkyvät materiaalit, polymeerit, optiset häviöt