Uuden tietokantajärjestelmän toteutus lintututkijoille ja käytettävyystutkimus osana kehitystyötä - Aapalampi, Atte (My University, 2024)
Tässä opinnäytteessä toteutettiin toimintatutkimus, jonka aikana kehitettiin uuden tietokantajärjestelmän prototyyppi Turun yliopiston lintututkijoita varten. Lähtötilanteessa keskeisenä ongelmana oli, että vanhassa järjestelmässä ei ole etäyhteyttä palvelimelle vaan tietokantaa voi käyttää vain yksi henkilö paikallisella koneella. Tutkimuksen tavoitteina oli luoda perustoiminnot sisältävä uuden järjestelmän prototyyppi, johon sisältyy merkittäviä käytettävyyden parannuksia suhteessa aiempaan järjestelmään, ja tehdä huolellinen käytettävyystutkimus tälle prototyypille. Tutkimuksen aikana toteutettiin toimiva prototyyppi, joka koostui Java-ohjelmointikielellä tehdystä asiakasohjelmasta ja palvelimella olevasta MySQL-tietokannasta. Kehitystyön aikana noudatettiin muun muassa ketterän kehityksen ja testivetoisen kehityksen periaatteita pienen mittakaavan projektiin soveltuvassa muodossa. Kehitystyön yhtenä tärkeimmistä teemoista oli käytettävyys, jota arvioitiin käytettävyystutkimuksessa. Käytettävyystutkimuksen menetelmänä oli havainnointi ja haastattelu samalla, kun asiakas kokeili prototyypin toimintaa testaustilannetta varten laaditun lomakkeen mukaisesti. Käytettävyystutkimuksessa saatu aineisto oli pääasiassa laadullista haastatteluaineistoa, mutta käytettävyydelle tehtiin myös numeerinen pisteytys System Usability Scalella. Käytettävyystestauksessa saatiin runsaasti arvokasta palautetta, joka toimisi suunnannäyttäjänä tuotteen mahdollisessa jatkokehityksessä. Käytettävyystutkimuksen perusteella asiakas suhtautui prototyyppiin myönteisesti ja prototyypissä on vahvaa potentiaalia valmiiseen tuotteeseen asti. Tutkimukselle asetetut tavoitteet saavutettiin, ja tämä tutkimus on tapausesimerkki onnistuneesta käytettävyyteen keskittyvästä ohjelmistoprojektista, jossa saavutettiin toimiva prototyyppi ja jonka toteuttamiseksi valmiiseen tuotteeseen asti on hyvät edellytykset.
Keywords: toimintatutkimus, tapaustutkimus, ohjelmistokehitys, käytettävyys, Java, MySQL, lintutiede