Avoimet oppimistilat - Luokanopettajien kokemuksia opetuksen toteuttamisesta - Huotari, Greta; Järvi, Betty (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkasteltiin luokanopettajien kokemuksia opetuksen toteutuksen eroista perinteisen ja avoimen oppimistilan välillä. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia eroja luokanopettajat kokevat opetusmenetelmissä näissä kahdessa oppimistilatyypissä. Aihe on ajankohtainen tutkittavaksi, koska avoimien oppimistilojen lisääntyessä on se myös herättänyt paljon kriittistä keskustelua. Oppimisympäristöistä ja avoimista oppimistiloista on aikaisempaa tutkimusta, mutta ne keskittyvät usein oppilaiden kokemuksiin. Tämän vuoksi tässä tutkielmassa aihetta tutkittiin luokanopettajien näkökulmasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena. Tutkimusmenetelmänä toimi avoin teemahaastattelu, jossa haastateltaville annettiin vapaus vastata haastattelukysymyksiin vapaasti omalla tavallaan. Aineistonkeruu toteutettiin haastattelemalla yhdestä koulusta viittä luokanopettajaa, joilla oli työkokemusta sekä avoimista että perinteisistä oppimistiloista. Haastatteluvastausten perusteella opettajien kokemana opetuksen perusperiaatteet eivät ole juurikaan muuttuneet siirryttäessä perinteisestä oppimistilasta avoimeen oppimistilaan. Keskeisenä toistuvana teemana opettajien vastauksissa korostui yhteisopettajuus, joka koetaan voimavarana. Yhteisopettajuuden avulla opettajat pystyvät muun muassa jakamaan vastuuta, jolloin esimerkiksi työrauhan ylläpitäminen, arviointi ja eriyttäminen helpottuvat. Tutkimustulosten mukaan avoimien oppimistilojen kehityskohteista, kuten meluhaitasta, tilojen ahtaudesta ja suurista oppilasryhmistä huolimatta viidestä opettajasta neljä olivat tyytyväisiä avoimiin tilaratkaisuihin, eivätkä he palaisi enää takaisin perinteiseen oppimistilaan. Opettajien työvuosien määrällä ei tässä tutkimuksessa havaittu olevan vaikutusta tutkimuksen tuloksiin. Tutkimuksen perusteella avoimet oppimisympäristöt tarjoavat monia pedagogisia mahdollisuuksia, mutta samalla niihin liittyy myös haasteita erityisesti keskittymisen ja työrauhan kannalta. Tulokset viittaavat siihen, että haitoistaan huolimatta avoimet oppimistilat ovat vakiintumassa osaksi koulutyötä, eikä niistä olla halukkaita palaamaan perinteisiin ratkaisuihin. Tämän vuoksi tilojen suunnittelussa tulisi kiinnittää erityistä huomiota melun hallintaan, rauhallisten työskentelytilojen saatavuuteen sekä tilojen selkeään jäsentelyyn.
Keywords: avoin oppimistila; perinteinen oppimistila; oppimisympäristö; opetuksen toteuttaminen