Kolonialismin monet merkitykset norjalaisessa mediassa : Analyysi Dagsavisen- ja Nettavisen-lehtien yhteiskunnallisesta keskustelusta 2000-luvulla - Virkki, Greta (My University, 2026)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelen sitä, kuinka kahdessa norjalaisessa lehdessä, Dagsavisenissa ja Nettavisenissa, on keskusteltu kolonialismista vuosina 2004–2024. Tutkin, miten lehtien kuvaama yhteiskunnallinen keskustelu on muuttunut näiden vuosikymmenten aikana ja millaisten teemojen ympärille keskustelu rakentuu. Käytän tutkimusmenetelminä käsitehistoriaa, jälkikoloniaalista tutkimusotetta sekä alkuperäiskansojen metodologioita (engl. Indigenous methodologies). Primääriaineistoni perusteella norjalainen keskustelu kolonialismista rakentuu seuraavien limittäisten teemojen ympärille. Kolonialismin historiallista taakkaa muistellaan kansainvälisellä tasolla ja kotimaan kontekstissa. Näissä keskusteluissa pohditaan sitä, miten kolonialismin perintö yhä näkyy. Keskusteluun liittyy kulttuurisodiksi kutsuttu ilmiö, jossa toinen osapuoli korostaa kolonialismin historian merkitystä nykyhetkelle ja toinen taas vähättelee sitä. Kolonialismia on myös ymmärretty rasismin, maahanmuuton ja radikalisoitumisen kautta. Keskustelua on lisäksi käyty Saamenmaasta ja saamelaisista, vaikka näiden omaa ääntä kuullaan melko heikosti. Ajankohtainen Saamenmaahan liittyvä aihe on vihreä kolonialismi, mistä on keskusteltu Norjassa runsaasti. Uuskolonialismiin, jonka voi ymmärtää vihreän kolonialismin yläkäsitteeksi, liittyvä keskustelu nousee esiin jo tarkastelussa olevan ajan alkupuolella. Primääriaineistossani uuskolonialismia esimerkiksi ehdotetaan käsitteeksi, jolla voisi kuvata sopivammin 2000-luvun alkua kuin jälkikoloniaalisuuden tai dekoloniaalisuuden termeillä. Tutkielmani keskeisimpänä tuloksena voi pitää sitä, että kolonialismi ei ole ainoastaan menneen ajan ja maailman ilmiö. Sitä vastoin se näyttäytyy muuttuvana, ajankohtaisena ja jatkuvasti kiistanalaisena. Sen merkitykset vaihtelevat keskustelun teemojen, kontekstien ja toimijoiden mukaan. Kolonialismi toimii mediakeskusteluissa monikäyttöisenä kiistakäsitteenä; sillä nimetään vallan epäsymmetrioita muun muassa Saamenmaalla ja Palestiinassa. Käsitettä käytetään myös torjumaan kriittisiä tarkasteluja, mikä näkyy ”woke”-kulttuurin vastustamisena ja sananvapauden puolustamisena.
Keywords: Norja; kolonialismi; uuskolonialismi; vihreä kolonialismi; muistin politiikka; ekseptionalismi