Riehuva radikaali vai sydämellinen sanansaattaja? : Elon Muskin elehdinnän kehykset suomalaisessa uutismediassa Trumpin virkaanastujaisten aikaan - Herkkola, Tuuli (My University, 2025)
Tutkielmassa käsittelen miljardööri Elon Muskin tammikuussa 2025 tekemän natsitervehdykseen rinnastetun käsieleen aiheuttamaa mediakohua ja sen esilletuontia suomalaisessa uutismediassa. Tutkimusaineistoni koostuu 11 artikkelista, jotka on kerätty suomalaisista perinteisen median verkkoalustojen julkaisuista aikavälillä 21.1.2025-12.3.2025. Vastaan tutkielmassani kysymykseen siitä, millä tavoilla Elon Muskin elehdintää Trumpin virkaanastujaisten aikaan kehystettiin suomalaisissa uutismedioissa. Tutkimusmenetelmänäni toimii kehysanalyysi, joka on Erving Goffmanin teoriaan pohjautuva menetelmä. Kehysanalyysin kautta erittelen aineistoani ja nimeän ensisijaisia tulkintakehyksiä, jotka vaikuttavat tapahtuman määrittelyyn. Tutkielmassa hyödynnän keskeisesti myös vallan, skandaalin sekä performanssin käsitteitä, jotka kytkeytyvät oleellisesti kehyksen ja kehystämisen käsitteeseen ja muodostavat teoreettisen pohjan tutkielmalleni. Analyysini kautta tulkitsen aineistosta kolme pääkehystä, jotka ovat tunnekehys, ääriajattelun kehys sekä performanssikehys. Tunteita korostamalla ja ääriajatteluun liittyvien kytkösten maininnoilla rakennetaan mediaperformanssia, jolla pyritään herättämään reaktioita yleisössä. Muun muassa sanavalinnat, metaforat, visuaalinen sisältö sekä kuvailu rakentavat tulkintakehyksiä. Kaikki kehyksiin johtaneet piirteet eivät vahvista tulkintaa natsitervehdyksestä, joka kuitenkin on analyysini pohjalta pätevin tulkinta eleestä. Kokonaisuudessaan kehykset Elon Muskin ympärillä tuottavat skandalisoivaa ja sensaationhakuista uutisointia ja toimivat median vallankäytön mekanismeina. Media on näyttämö, jolla valta, skandaalit ja esitykset tuotetaan näkyviksi.
Keywords: Elon Musk, kehysanalyysi, skandaali, performanssi, mediatutkimus