Potilastiedon louhinta mullistaa tutkimuksen ja hoidon - Tarja Laitinen; Arho Virkki (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Tekoäly on osa modernia tilastotiedettä, ja sitä on sovellettu pitkään monilla teollisuudenaloilla. Koneet voidaan ohjelmoida tekemään tarkkoja päätöksiä nopeasti ja väsymättä, kunhan merkityksellistä opetusmateriaalia on tarpeeksi. Tekoälyyn perustuvien tutkimusmenetelmien soveltaminen lääketieteeseen hyödyttää sekä potilasta että yhteiskuntaa, sillä näin pystytään tuottamaan entistä vaikuttavampia hoitoja nykyistä tehokkaammin. Tieteellisen avoimuus on välttämätöntä modernien analyysimenetelmien kehittämisessä, mutta avoimuus pitäisi laajentaa koskemaan myös oheisohjelmistoja. Näin voidaan riippumattomasti varmistaa, että menetelmien tuottamat tulokset ovat lääketieteellisesti oikeita, tilastollisesti pitäviä ja tietoturvallisesti tuotettuja. Tiedon hyödyntäminen on vasta alussa, mutta tekniikkaakin tärkeämpää on ymmärtää korkealaatuisen tiedon välttämättömyys hyvän hoidon tuottamisessa.