Sosiaalityöntekijöiden kokemuksia etätyöstä : Tarkastelussa työhyvinvointi - Nurola, Lotta (My University, 2022)
Tutkin pro gradu -tutkielmassani sosiaalityöntekijöiden etätyön merkitystä työhyvinvoinnin näkökulmasta. Etätyö tarkoittaa digitalisaation myötä yleistynyttä uutta tapaa tehdä työtä paikasta riippumattomasti. Etätyö on ansiotyötä, jota tehdään työpaikan sijaan esimerkiksi kotona sovitusti työnantajan kanssa, tietoliikenneyhteyksiä hyödyntäen. Etätyö on koronaviruspandemian myötä otettu laajamittaisesti käyttöön myös sosiaalityössä, joskin sosiaalityön etätyöhön liittyy erityispiirteitä. Tutkimuksissa on selvitetty, että etätyöllä on yhtymäkohtia työhyvinvointiin. Se voi kohentaa työhyvinvoinnin tilaa, mutta siihen liittyy myös haasteita. Koska sosiaalityön työhyvinvointi on tutkimuksissa todettu huonotasoiseksi, päätin tutkia etätyötä ja sen mahdollisuuksia vastata tähän rakenteelliseen ongelmaan. Asetin tutkimukselle tutkimuskysymykset: millaisia kokemuksia sosiaalityöntekijöillä on työhyvinvoinnista etätyön kontekstissa ja mitä merkityksiä etätyökokemuksille annetaan sekä millaisin keinoin etätyöllä olisi mahdollista tukea sosiaalityöntekijöiden työhyvinvointia. Tutkimuskysymyksiin vastatakseni haastattelin sosiaalityöntekijöitä, joilla oli kokemusta etätyön tekemisestä. He kertovat tutkimuksessa, miltä etätyön tekeminen on tuntunut ja millaista merkitystä sillä heidän mielestään on työhyvinvoinnin kannalta. Haastatteluaineiston analyysiin käytin sisällönanalyysiä, jolla jaoin ja uudelleenjärjestin tekstimuotoisen aineiston kategorioihin. Tutkimuksestani voi päätellä sosiaalityön etätyön olevan monisyinen ilmiö, jolla on seurauksia sosiaalityöntekijöiden työhyvinvoinnille. Kaikkea sosiaalityötä ei voida tehdä etänä, mutta sosiaalityössä on paljon työtehtäviä, joiden suorittaminen onnistuu etätyössä asiakkaitakin hyödyttäen. Etätyöhön liittyväksi suureksi haasteeksi paikantuivat sosiaalityön etätyöhön kohdistuvat negatiiviset asenteet, jotka vähensivät työntekijöiden ja johdon sekä työyhteistön välistä luottamuksen tunnetta ja siten työhyvinvointia. Tulosten mukaan etätyön mahdollisuus tukea sosiaalityöntekijöiden hyvinvointia työssä on kiistaton: lisääntynyt vapaus, helpottunut työn ja perheen yhteensovittaminen ja kuormittumisen vähentyminen ovat esimerkkejä positiivisista kokemuksista, joita työntekijät olivat saavuttaneet sovittamalla etätyön yksilöllisesti ja harkitusti työarkeensa. Sosiaalityö näyttää voivan hyötyä etätyön lisääntymisestä alalla, mikäli kehitystarve tunnistetaan ja käytännöt vakiinnutetaan sujuvaksi osaksi työtä.
Keywords: digitalisaatio, etätyö, sosiaalityö, työhyvinvointi, työnmuutos