Lapsen turvallisuutta vaarantavien tekijöiden tunnistaminen ja moniammatillinen yhteistyö vaikeissa erotilanteissa - Rantanen, Henna (My University, 2021)
Tämän tutkielman tavoitteena oli tuottaa tietoa vaikeista eroriidoista ilmiönä, niihin liittyvän moniammatillisen yhteistyön hyödyistä ja haasteista sekä vaikeisiin erotilanteisiin liittyvistä riskeistä, jotka voivat vaarantaa lapsen turvallisuuden. Tutkielmassa tarkasteltiin sitä, mistä ammattilaiset tunnistavat lapsen turvallisuutta vaarantavia tekijöitä ja millaisena moniammatillinen yhteistyö näyttäytyy ammattilaisille vaikeissa erotilanteissa olevien perheiden kanssa työskenneltäessä. Tutkielman aineisto koostui helmi-maaliskuussa 2021 toteutetuista kahdesta fokusryhmähaastattelusta, joihin osallistui yhteensä seitsemän sosiaalialan ammattilaista. Lisäaineistona käytettiin Turvassa-hankkeen vuonna 2019 keräämää kyselyaineistoa. Koostaan huolimatta aineisto oli sisällöltään monipuolinen. Tutkielma on teoriasidonnainen sisällönanalyysi, jossa hyödynnettiin teorian tuottamaa tietoa konfliktin muodostumisesta ja eron vaikutuksista perheenjäseniin. Aineistoa käsiteltiin teema-analyysin keinoin. Tutkimustuloksista nousi tarve palvelujärjestelmän kehittämiselle. Ammattilaiset tunnistivat laajasti lapsen psyykkistä ja fyysistä turvallisuutta vaarantavia tekijöitä vaikeissa erotilanteissa. Lapsen turvallisuutta vaarantavien tekijöiden tunnistamisessa korostui lapsen kuulemisen ja mielipiteiden selvittämisen tärkeys. Lapsen turvallisuutta vaarantavia tekijöitä tunnistettiin havainnoimalla ja kaikkia perheenjäseniä haastattelemalla. Etenkin lojaliteettiristiriidassa olevien lasten turvallisuutta vaarantavien tekijöiden tunnistamisessa korostuivat lasten kokemukset. Haasteina nähtiin palvelujärjestelmän pirstaleisuus sekä puutteelliset resurssit ja keinot auttaa vaikeissa erotilanteissa olevia perheitä. Ammattilaisten puheessa nousi tarve ennaltaehkäisevien sovittelupalveluiden lisäämiselle ja yhtenäisten toimintatapojen kehittämiselle.
Keywords: eroriita, huoltoriita, konflikti, turvallisuus, moniammatillisuus, eropalvelut