Uusi suomalainen klamydiavariantti - haaste molekyylidiagnostiikalle - Rantakokko-Jalava Kaisu; Puolakkainen Mirja (Finland, 2022)
Alkuvuodesta 2019 TYKS:n mikrobiologian laboratoriossa havaittiin ristiriitaisia klamydiatestituloksia. Niiden selvittelyn tuloksena löydettiin suomalainen Chlamydia trachomatis -variantti, joka ei näkynyt laajasti käytössä olleessa klamydian ja tippurin seulontatestissä. Variantin 23S rRNA -geenin alueella todettiin yhden emäksen mutaatio. Sen vaikutusta bakteerin ominaisuuksiin tai kliinistä merkitystä ei vielä pystytä arvioimaan. Arviolta 6–10 % klamydiatapauksista on mutaation vuoksi jäänyt löytymättä Etelä- ja Länsi-Suomessa viime vuosina. Tosin näytteenoton puutteiden takia tapauksia saattaa jäädä toteamatta sitäkin enemmän.