Db/db-hiirimalli aineenvaihduntasairauksien tutkimuksessa - Mankonen, Riina (My University, 2023)
Lihavuus on yleistynyt maailmanlaajuiseksi epidemiaksi ja sen myötä myös monien aineenvaihduntasairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen, yleisyys on lisääntynyt. Näiden sairauksien tutkimukseen on käytetty erilaisia ihmisen taudinkuvaa mallintavia eläinmalleja, joista yksi tunnetuimmista on lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen malli, geneettisesti sairas db/db-hiiri. Kun koe-eläinten käyttö katsotaan välttämättömäksi tutkimuksen päämäärän saavuttamiseksi, luotettavien tulosten tuottamiseksi on valittava kyseiseen tutkimukseen sopiva eläinmalli. Perusteltu valintapäätös edellyttää mallin erityisominaisuuksien tuntemista. Tässä tutkielmassa luonnehditaan db/db-hiirimallia sen käyttömahdollisuuksien ja -rajoitteiden näkökulmasta ja pyritään luomaan mallin piirteistä kattava kokonaiskuva. Lisäksi tutkielmassa pohditaan diabeteslääke empagliflotsiinin käytettävyyttä positiivisena vertailuaineena db/db-hiirellä tulevaisuuden lääketutkimuksissa. Tutkielman aineisto rajattiin laajemmasta lääkekehitystutkimuksesta ja aineistosta muodostettiin erikseen db/db-hiirimalliin keskittyvä kokonaisuus. Kontrollina db/db-hiirelle käytettiin heterotsygoottista db/+-hiirtä. Tutkimuksen aikana hiirten painoa seurattiin ja hiiriltä kerättiin veri- ja kudosnäytteitä. Verestä seurattiin insuliinin, glukoosin, triglyseridien ja alaniiniaminotransferaasin pitoisuuksia. Kudosnäytteet rasvakudoksesta, haimasta ja maksasta HE-värjättiin histologisia analyysejä varten. Db/db-hiiret painoivat tutkimuksen lopussa kolminkertaisesti kontrollihiiriin verrattuna. Rasvasolut olivat hypertrofisia ja CLS-tulehdusmarkkerin määrä rasvakudoksessa oli koholla. Haiman Langerhansin saarekkeissa oli kudosatrofiaan viittaavia löydöksiä ja maksakudos oli runsaan rasvoittunut. Hiiret olivat hyperglykeemisiä ja niiden alaniiniaminotransferaasiarvo oli koholla. Tämän tutkielman tulosten perusteella db/db-hiiri sopii malliksi monenlaisiin aineenvaihduntasairauksien perus- ja lääketutkimuksiin, kuten tyypin 2 diabeteksen, ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin ja lihavuuteen liittyvän tulehduksen tutkimukseen. Mallin tutkimuskäytön rajoitteeksi voidaan katsoa nopeasti nuorella iällä puhkeava diabetes, joka eroaa ihmisen hitaasti vuosien kuluessa kehittyvästä taudista. Empagliflotsiini lievitti diabetesta ja maksan rasvoittumista db/db-hiirillä. Näin ollen empagliflotsiini voisi sopia positiiviseksi vertailuaineeksi tätä hiirimallia käyttäviin lääketutkimuksiin, kun tutkimuskohteena on ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin ja tyypin 2 diabeteksen lääkehoidon kehittäminen.
Keywords: db/db-hiiri, eläinmalli, lihavuus, tyypin 2 diabetes, maksan rasvoittuminen