Diskurssianalyysi Gösta Sundqvistin julkisuuskuvasta - Kanniala, Mikko (My University, 2023)
Tämä tutkielma tarkastelee Leevi and the Leavings -yhtyeen solistina, johtohahmona ja laulunkirjoittajana tunnetuksi tulleen Gösta Sundqvistin julkisuuskuvaa. Suomenkielisen rockmusiikin arvostetuimpiin tekijöihin lukeutuva Sundqvist erottuu muista suomalaisen populaarimusiikin kanonisoiduista henkilöistä siinä, ettei tämä esiintynyt yhtyeensä kanssa koskaan livenä yleisön edessä. Sundqvistin paikka suomalaisen rockmusiikin kentällä on siis lähtökohtaisesti poikkeuksellinen: live-esiintyminen on keskeinen elementti rockin kulttuurisessa ympäristössä. Konserteilla on keskeinen osa sekä artistin julkisena näyttämönä että artistin ja yleisön välisen vuorovaikutuksen miljöönä: keikkatilanteet rakentavat sekä artistin autenttisuutta että artistin ja yleisön välistä yhteyttä. Sundqvistin tapauksessa live-esiintymisen kaltainen elementti kuitenkin puuttuu. Autenttisen julkisuuskuvan muodostumisen kannalta live-esiintymisestä pidättäytyminen jättääkin jälkeensä erikoisen tyhjiön. Sundqvistin tapauksessa tätä tyhjiötä täyttävät taiteellisen työn ohella hänen antamansa haastattelut. Nämä haastattelut ja niistä kehkeytyvä julkisuuskuva ovat tämän tutkimuksen kohde. Tutkimuksen aineisto koostuu Sundqvistin haastatteluista. Analysoin haastatteluita diskurssianalyyttisen lähestymistavan keinoin siten, että haastatteluista selväpiirteisimmin keskenään artikuloivat elementit muodostuvat Sundqvistin julkisuuskuvan eri osa-alueiksi, diskursseiksi. Tutkimus läpivalaisee diskursseille luonteenomaista leikkaavuutta toistensa kanssa: tarkoituksena on pyrkiä muodostamaan julkisuuskuvan eri osa-alueiden keskinäisestä resonoimisesta johtopäätöksiä, jotka kiteyttävät olennaisia piirteitä Gösta Sundqvistin julkisuuskuvasta. Tutkimus valaisee prosessia, jossa Gösta Sundqvist rakentaa julkisuuskuvaa yleiseen rock-narratiiviin verrattuna vaihtoehtoisia reittejä pitkin. Sundqvistin haastatteluissa esiintyvät teemat resonoivat keskenään tavalla, joka kielii yhtenäisestä, huolellisesti harkitusta julkisuuskuvasta. Sundqvist onnistuu purkamaan autenttiseen rockartistiin perinteisesti ladattuja merkityksiä lähtökohdiltaan viistolla, perinteisen rock-narratiivin määreitä haastavalla tulokulmallaan. Tämä kiteytyy Sundqvistin käsitellessä haastatteluissa esimerkiksi raittiuden, urheilullisuuden tai seksuaalisuuden kaltaisia teemoja. Tutkimuksen johtopäätös on, että Sundqvist teki julkisuuskuvaansa rakentaessaan määrätietoista työtä vanhanaikaisen, erityisesti maskuliinisia arvoja korostaneen rock-narratiivin muuttamiseksi. Tutkimus valaisee näkymiä prosessista, jossa valtavirtamusiikin tähti raivaa rockmuusikoiden ahtaahkoon ja sukupuolittuneeseen julkisuuskuvaan tilaa vaihtoehtoisia arvoja suosiville artisteille.
Keywords: julkisuuskuva, autenttisuus, diskurssi, artikulaatio, live-esitys, performanssi, haastattelu, populaarimusiikki, suomenkielinen populaarimusiikki