Maitorauhasen 3D rakenteen ja soluväliaineen tutkiminen ihmisen rintakudosnäytteistä - Tammelin, Ella (My University, 2023)
Maitorauhasen toimintaa ja kehitystä ohjaa sitä ympäröivä soluväliaine, jonka tiedetään vaikuttavan rauhassolujen kasvuun ja erilaistumiseen. Maitorauhasen soluväliainetta on kuitenkin tutkittu suhteellisen vähän, ja pääasiassa hiirellä tehdyt tutkimukset on tehty lähinnä kaksiulotteisesti. Soluväliaineen komponenttien sijainnin ja itse rauhasen haaroittumisen kannalta on kuitenkin tärkeää tarkastella kokonaisuutta kolmiulotteisesti. Lisäksi hiiren ja ihmisen maitorauhaset eroavat merkittävästi toisistaan sekä rakenteellisesti että toiminnallisesti, joten rintasyöpätutkimuksen kannalta on tärkeää tehdä tutkimusta ihmisen kudoksella. Tutkimuksessa olikin tarkoitus selvittää maitorauhasen haaroittumista ja mittasuhteita sekä soluväliaineen komponenttien sijaintia ja määrää kudoksessa ja lopulta vertailla näitä normaalin ja rintasyöpäkudoksen välillä. Ihmisen maitorauhaskudos kirkastettiin kolmiulotteista light sheet -mikroskopiaa varten CUBIC-kudoskirkastusmenetelmällä, minkä jälkeen kuvia analysoitiin Imaris-ohjelmalla. Lisäksi kudoksesta tehtyjä jääleikkeitä värjättiin immunohistokemiallisesti konfokaalimikroskopiaa varten. Tulosten perusteella maitorauhasta voidaan kuvantaa kolmiulotteisesti kehitetyllä menetelmällä ja kuvista voidaan kvantitoida rauhasen haaroittumista. Lisäksi havaittiin, että soluväliaineen fibronektiiniä ilmentyy enemmän rauhasrakkuloiden kuin tiehyiden ympärillä. Kehitettyä menetelmää voidaan siis hyödyntää tulevissa tutkimuksissa maitorauhasen haaroittumisen laajempaan tutkimiseen sekä selvittämään soluväliaineen osuutta rauhasen kehityksessä. Lisäksi tämän tutkielman alustavien tulosten pohjalta voidaan lähteä selvittämään, vaikuttaako fibronektiinin sijainti tiehyiden suurempaan rintasyöpäriskiin rauhasrakkuloihin verrattuna.
Keywords: maitorauhanen, soluväliaine, fibronektiini, light sheet -mikroskopia