Huumeiden käyttöhuoneiden vastustuksen perusteet : Sisällönanalyysi suomalaisissa sanomalehdissä julkaistuista mielipidekirjoituksista - Mazangi, Anis (My University, 2026)
Suomen huonontunut huumetilanne on viime vuosina lisännyt keskustelua huumeiden käyttöhuoneista. Huumeiden käyttöhuoneet kuuluvat haittojen vähentämisen (harm reduction) lähestymistapaan, jonka tavoitteena on vähentää huumeiden käyttöön liittyviä terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja, kuten huumekuolemia, tartuntatauteja ja huumeiden käyttöä julkisilla paikoilla. Huumeiden käyttöhuoneita on viime vuosina tutkittu runsaasti, ja tutkimustiedossa korostuvat niiden huumehaittoja vähentävät vaikutukset. Suomessa huumeiden käyttö ja kokeilut ovat olleet jatkuvassa kasvussa, samoin huumekuolemat ja huumeiden ongelmallinen käyttö. Suomessa ei kuitenkaan ole huumeiden käyttöhuoneita ja niihin kohdistuu toisinaan vastustusta. Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella huumeiden käyttöhuoneiden vastustukseen liittyviä perusteita Suomessa. Tutkielman tutkimuskysymyksenä oli: millä perustein huumeiden käyttöhuoneita vastustetaan sanomalehtien mielipidekirjoituksissa? Tutkimusaineistona toimii 14 vuosina 2022–2025 julkaistua mielipidekirjoitusta, joissa huumeiden käyttöhuoneisiin suhtaudutaan kielteisesti. Analyysimenetelmänä on hyödynnetty sisällönanalyysia. Sisällönanalyysin tuloksena muodostui neljä pääteemaa käyttöhuoneiden vastustuksen perusteista. Ensiksi käyttöhuoneiden korkeat kustannukset ja julkisen sektorin henkilöstöpula toimivat yhtenä vastustuksen perusteena. Toiseksi käyttöhuoneita pidettiin tehottomina ja soveltumattomina suomalaiseen huumekontekstiin, eikä niiden uskottu vähentävän huumeongelmia tai -kuolemia. Kolmanneksi korostuivat huolet liittyen käyttöhuoneiden haittoihin. Käyttöhuoneiden arvioitiin lisäävän rikollisuutta, häiriöitä ja turvattomuutta, erityisesti asuinalueilla. Neljäs teema liittyi huumeiden normalisointiin, hyväksyttävyyteen ja laittomuuteen, joissa huumeiden käyttöhuoneiden arvioitiin edistävän huumeiden käyttöä ja lähettävän väärän viestin huumeiden hyväksyttävyydestä. Tulokset osoittavat, että huumeiden käyttöhuoneiden vastustuksen takana on erilaisia perusteita, jotka ovat osittain ristiriidassa tutkimustiedon kanssa. Vastustuksen perusteiden ymmärtäminen tarkemmin on tärkeää, jotta keskustelua huumeiden käyttöhuoneista voidaan Suomessa kehittää.
Keywords: Huumeiden käyttöhuone, valvotut käyttötilat, huumeet, huumeiden käyttö