Perustuslaki yksilön suojana päiväsakkouudistuksessa : Miten perustuslakia huomioidaan lainvalmistelussa - Svanström, Hannele (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämän tutkielman aiheena on miten perusoikeudet ovat toimineet yksilön suojana päiväsakkouudistuksessa ja miten puhtaasti poliittisen päätöksen seurauksena tehty lain laatiminen on jäänyt säätämättä. Tutkielma sisältää empiirisen lainsäädäntötutkimuksen, jossa on tutkittu päiväsakkouudistuksen yhteydessä oikeusministeriölle ja perustuslakivaliokunnalle annettuja lausuntoja. Kaavaillun päiväsakkouudistuksen myötä päiväsakkoja olisi korotettu siten, että päiväsakkoina tuomitut rangaistukset olisivat koventuneet suhteettoman paljon. Tämä oli päätetty tehdä puhtaasti poliittisin perustein, koska hallituksen tekemän esityksen tarkoitus oli valtiontalouden sopeuttamistoimien perusteella korottaa päiväsakkoja puhtaasti fiskaalisista syistä. Päiväsakko on osa rikosoikeudellista rangaistusjärjestelmäämme ja sen tarkoituksena ei ole kerätä valtiontaloudelle tuloja. Päiväsakon perimmäisenä tarkoituksena on rikosoikeudellisena rangaistusmuotona vähentää rikollisuutta ja siten lisätä turvallisuutta yhteiskunnassamme. Perustuslain huomioonottamatta jättämisen myötä, perustuslain vastainen laki jäi säätämättä perustuslakivaliokunnan käsittelyn seurauksena. Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on estää selvästi perustuslainvastaisen lainsäädännön säätäminen ja siten suojella yksilöä valtion mielivallalta, joka on seuraamusta puhtaasti poliittisista päätöksistä.