Kiinteistöjen elinkaarianalyysi SaaS-palveluna rakennusten tietomallia hyödyntäen - Heinonen, Henri (My University, 2024)
Kiinteistöjen elinkaarianalyysi on keskeinen osa nykyaikaista kiinteistöhallintaa ja se auttaa ymmärtämään rakennusten ympäristövaikutuksia koko niiden elinkaaren ajan. Tämä kattaa kaiken rakennusmateriaalien hankinnasta ja rakentamisesta aina käyttöön, ylläpitoon ja lopulta purkamiseen asti. Elinkaarianalyysien mittarit ovat olennaisia tässä prosessissa ja ne tarjoavat kvantitatiivisen tavan arvioida rakennusten ympäristövaikutuksia. SaaS (Software as a Service) -yritykset tarjoavat pilvipohjaisia ohjelmistoratkaisuja, jotka auttavat kiinteistöalan toimijoita hallitsemaan ja analysoimaan tietojaan tehokkaammin. Nämä ratkaisut voivat sisältää työkaluja elinkaarianalyysien mittareiden keräämiseen, tallentamiseen ja analysointiin. Tämä mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan ja päätöksenteon perustuen ajantasaiseen tietoon. Rakennuksen tietomallinnus tekee rakennuksen interaktiivisesta materiaalikohtaisesta analyysistä teknisesti mahdollista. Tietomallinnuksen avulla päästään eroon manuaalisesta tiedon kirjaamisesta ja mahdollistetaan automaattinen tiedon tuonti riveittäin ohjelmointirajapintoja ja ilmastovaikutuksen tietokantoja apuna käyttäen. Kun kiinteistöalan toimijat hyödyntävät SaaS-ratkaisuja, he voivat tehostaa toimintaansa, vähentää ympäristövaikutuksiaan ja tehdä kestävämpiä päätöksiä. Tämä on erityisen tärkeää nykyisessä ympäristötietoisessa maailmassa, jossa kestävyys ja ekologinen vastuullisuus ovat keskeisiä arvoja.

Life cycle analysis of properties is a central part of modern real estate management and it helps in understanding the environmental impact of buildings throughout their entire life cycle. This covers everything from the procurement of building materials and construction to use, maintenance and eventually demolition. Life cycle analysis metrics are essential in this process and they provide a quantitative way to assess the environmental impacts of buildings. SaaS (Software as a Service) companies offer cloud-based software solutions that help real estate professionals manage and analyze their data more efficiently. These solutions can include tools for collecting, storing and analyzing life cycle analysis metrics. This enables real-time monitoring and decision-making based on up-todate information. Building information modeling makes it technically possible for interactive material-specific analysis of a building. Information modeling eliminates the need for manual data recording and enables automatic data import line by line using programming interfaces and climate impact databases. When real estate professionals utilize SaaS solutions, they can optimize their operations, reduce their environmental impacts and make more sustainable decisions. This is particularly important in the current environment-conscious world, where sustainability and ecological responsibility are key values
Keywords: Software as a Service, Life cycle assesment, software integration, real estate