Asuntosijoittamisen riskit sekä mahdollisuudet Suomen asuntomarkkinoilla - Graan, Robert (My University, 2024)
Asuntosijoittaminen on yleistynyt viime vuosina paljon erilaisten tekijöiden ollessa suotuisia. Vakaat tuotto-odotukset ja selkeä passiiviseksi luokiteltu toimintamalli vaikuttavat sijoittajista hyviltä, mutta ala ei ole kuitenkaan täysin ongelmaton. Asuminen vaikuttaa laajasti ihmisiin, joten on tärkeä tiedostaa siihen liittyvien mallien vaikutuksia, joista asuntosijoittaminen on hyvin keskeinen. Sijoittaminen on muokannut asuntomarkkinoita paljon, luomalla mahdollisuuksia markkinoiden kehittymiselle. Kehittymisen mukana markkinoille on kuitenkin siirtynyt paljon erilaisia riskejä, joiden vaikutuksia olen halunnut tarkastella. Tutkielmassa on ensin määritelty asuntosijoittamista Suomessa tutkimalla käsitteitä, markkinoiden rakentumista ja tulevaisuuden trendejä tilastojen avulla. Asuntomarkkinoiden vaikutukset ulottuvat koko yhteiskuntaan, sillä ne vaikuttavat lähes jokaisen ihmisen elämään joko vuokrien tai asuntojen hintojen kautta. Asuntosijoittamisessa on havaittavissa muita sijoitustapoja enemmän keskittämistä esimerkiksi tietyille alueille, mikä vaikuttaa puolestaan hajauttamisen vajaavaisuuteen, tehden siitä keskeisen riskin. Tutkimuskysymyksien avulla on pyritty avaamaan vielä tarkemmin, mitä tosiasiallisia vaikutuksia sijoittamisella on ollut markkinoiden muokkautumiselle sekä minkälaisia ongelmia se on tuonut mukanaan. Asuntosijoittaminen on tullut jäädäkseen, muokaten markkinoita niin laajasti, että sen vaikutuksia on hankala eritellä täysin. Samalla tavalla kuin korkotaso vaikuttaa markkinoihin, on asuntosijoittaminen myös vahva markkina-ajuri nykyään. Nykyisen suosion tippuminen tarkoittaa, ettei kohteille löydy ostajia, mikä pitkällä aikavälillä johtaa markkinakriisiin. Asuntosijoittamisen laajuus yhdistettynä ihmisten tietämättömyyteen velkarahan varaan rakennetun sijoitusmarkkinan riskeistä ei ole tutkielmani perusteella saanut tarvitsemaansa huomiota niin maailmalla kuin Suomessakaan. Tutkielman avulla pystyin tuottamaan erilaisia perusteltuja näkemyksiä asuntosijoittamisen merkittävistä positiivisista sekä negatiivisista vaikutuksista. Markkinat ovat vuosien aikana ottaneet suuria harppauksia, jotka helpottavat ihmisten elämää. Mukana seuranneet ongelmat ovat nähtävissä jo päivittäisessä elämässä, kun on tarkkaavainen. Tutkimus rajautui pääpiirteittäin Suomen markkinaan ja käytin siinä apuna ilmiöitä vastaavilta markkinoilta, joilla sijoittamisen vaikutukset ovat jo ulottuneet pidemmälle. Parhaimmassa tapauksessa tutkimukseni auttaa monia ihmisiä hahmottamaan asuntosijoittamisen riskit paremmin ja miettimään omia sijoituksiaan tarkemmin riskinhallinnan näkökulmasta.
Keywords: asuntosijoittaminen, asunnon hinnan muodostuminen, asuntosijoittamisen vaikutukset, asuntomarkkinat, sääntely asuntomarkkinoilla, haasteet, riskienhallinta, sijoituksien allokointi asuntomarkkinoilla