Tarkkaavaisuuden suuntaamisen vaikutus telinevoimistelusuoritukseen ja koettuun kuormitukseen eri painetilanteissa - Louko, Sonja (My University, 2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelin tarkkaavaisuuden sisäisen ja ulkoisen suuntaamisen vaikutusta motoriseen suoritukseen (telinevoimistelun puomisarja) ja itsearvioituun kokemukseen suorituksen kuormittavuudesta sekä tilanneahdistuksen ollessa koholla että ilman lisättyä tilanneahdistusta. Hypoteesina oli, että ulkoinen tarkkaavaisuusinstruktio johtaa parempiin suorituksiin ja vähäisempään koettuun kuormitukseen, kuin sisäinen tarkkaavaisuusinstruktio, ja että ahdistustilanteessa erot korostuvat. Tutkittavat (N = 20) olivat entisiä ja nykyisiä telinevoimistelijoita, jotka ovat voimisteluurallaan osallistuneet kilpailutoimintaan. Tarkastelin kaikkia tutkittavia yhdessä sekä kilpa- ja harrastekilpatasolla harjoitelleita tutkittavia erikseen. Tutkittavat suorittivat ennalta määritetyn puomisarjan sisäisen ja ulkoisen tarkkaavaisuusinstruktion kanssa sekä tilanteessa, jossa muut tutkittavat katsoivat ja mielessään arvioivat suoritusta että tilanteessa, jossa muut tutkittavat eivät olleet paikalla. Tilanneahdistuksen arvioimiseksi tutkittavat täyttivät STAItilanneahdistusmittarin ennen eri tilanteita. Suoritukset videoitiin ja arvioitiin myöhemmin videolta. Tämän lisäksi tutkittavat täyttivät NASA-TLX-itsearviointilomakkeen jokaisen suorituksen jälkeen kuormituksen kokemuksen tarkastelemiseksi. Ero eri ahdistustilanteiden välillä osoittautui tilastollisesti merkitseväksi. Tutkittavat arvioivat sisäisen tarkkaavaisuusinstruktion kanssa tehdyt suoritukset tilastollisesti merkitsevästi kuormittavammiksi, kuin ulkoisen tarkkaavaisuusinstruktion kanssa tehdyt suoritukset. Lisäksi eroja havaittiin itsearvioinnin henkisen kuormituksen, vaivannäön ja turhautumisen skaaloilla. Suorituspisteissä ryhmät erosivat toisistaan ja kilpatason tutkittavat saivat harrastekilpatason tutkittavia parempia pisteitä. Tarkkaavaisuusinstruktion tai ahdistuneisuuden suhteen eroja pisteissä ei havaittu. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu ulkoisen tarkkaavaisuusinstruktion johtavan sisäistä tarkkaavaisuusinstruktiota parempiin motorisiin suorituksiin yksittäisissä liikkeissä. Tässä tutkimuksessa kuitenkin tarkastelin useasta eri liikkeestä koostuvaa sarjaa, eikä ulkoinen tarkkaavaisuusinstruktio johtanut sisäistä tarkkaavaisuusinstruktiota parempiin suorituksiin. Kuitenkin tutkittavat arvioivat ulkoisella tarkkaavaisuusinstruktiolla tehdyt suoritukset vähemmän kuormittaviksi, kuin sisäisellä tarkkaavaisuusinstruktiolla tehdyt suoritukset. Tämä antaa viitteitä ulkoisen tarkkaavaisuuden koetuista hyödyistä telinevoimistelun puomisarjan suorituksessa.
Keywords: Avainsanat: urheilusuoritus ulkoinen tarkkaavaisuus, sisäinen tarkkaavaisuus, telinevoimistelu,