Äitiyden kokemusta rikkomassa vai äitejä köyhyysansasta pelastamassa? : Laadullinen analyysi eduskunnan välikysymyskeskustelusta koskien kotihoidon tuen kiintiöimistä molemmille vanhemmille - Vertio, Kata (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkielmassa tarkastellaan yhtä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kiistellyintä perhepoliittista etuutta, kotihoidon tukea. Tutkielma pyrkii hahmottamaan, millaisen kuvan tuore tieteellinen keskustelu luo kotihoidon tuesta ja miten tämä on suhteessa eduskunnassa syksyllä 2013 käytyyn tuen kiintiöimistä koskeneeseen välikysymyskeskusteluun. Tutkimuskysymyksenä on selvittää, minkälaisten arvojen ja päämäärien puolesta eduskunnassa taistellaan, kun keskustellaan kotihoidon tuesta ja sen muuttamisesta isille tarkoitetun kiintiön avulla. Alakysymysten avulla pyritään tarkentamaan, miten eri näkökulmat ovat syntyneet, miten niitä perustellaan ja mitä niissä tavoitellaan. Tavoitteena on selvittää, miten kamppailua kotihoidon tuen määrittelystä käydään ja mitkä reunaehdot ja polkuriippuvuudet tätä kamppailua määrittävät. Tutkielman aineistona käytetään eduskunnan välikysymyskeskustelua (Anu Vehviläinen, kesk., 13.9.2013), joka koostuu yhteensä 123 puheenvuorosta. Näistä 65 on välikysymyksen allekirjoittajien, eli keskustan, perussuomalaisten tai vasenryhmän kansanedustajien pitämiä ja loput tuolloisten hallituspuolueiden edustajien pitämiä. Menetelmällisesti tutkielman kaksiosainen aineiston analyysi rakentuu siten, että analyysin pohjana on sisällönanalyysiin perustuva koodaus ja analyysin jälkimmäisessä osassa menetelmänä on argumentaatioanalyysia hyödyntävä retorinen diskurssianalyysi. Tutkielman tulosten perusteella keskustelusta voidaan hahmottaa viisi pääteemaa: tasa-arvo, talous, valinnanvapaus, asenteet ja arvot sekä muiden keinojen käyttö kiintiöimisen sijaan. Vastakkain asettuu kaksi puhetapaa: hallituspuolueiden edustama, kiintiöimiseen pääsääntöisesti positiivisesti suhtautuva valtadiskurssi ja oppositiopuolueiden edustama, kiintiöimistä vastustava vastadiskurssi. Kiintiöiminen näyttäytyy kaikkien teemojen osalta kaksijakoisena aiheena. Ongelmien moninaisuus ja ristiriitaisuus sekä asetettujen tavoitteiden väliset jännitteet vaikeuttavat omalta osaltaan päätöksentekoa. Erilaisten taustaoletusten ja arvopohjan myötä muodostuu erilaisia näkemyksiä kiintiöimisen oletetuista vaikutuksista, mikä mitä suurimmissa määrin vaikuttaa aiheesta esitettyyn argumentointiin. Keskusteluun vaikuttaa myös kotihoidon tuen pitkä historiallinen perusta ja kansan kannatus. Poliitikkojen täytyy huomioida sekä leikkauksia vastustavien intressiryhmien äänenpainot että se, että kansan enemmistön kannatusta nauttivia etuuksia on vaikea leikata