Pikkuisen voisi kertailla erityisesti alkukirjaimien kirjoittamista : Luokanopettajaopiskelijoiden palaute sanelukirjoituksista - Aaltonen, Antti (My University, 2023)
Tässä tutkielmassa tarkastelen luokanopettajaopiskelijoiden antamaa palautetta oppilaiden sanelukirjoituksista. Tutkimuksen aineisto kerättiin syksyllä 2019, ja se koostuu 60:stä luokanopettajaksi opiskelevan kirjoittamasta arviosta. Palautteen analysoinnissa käytän Svinhufvudin (2016) esittämää kirjoittamisen palautteen analysointia varten laatimaa mallia, joka pohjautuu Straubin & Lundfordin (1995) tutkimukseen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaista palautetta luokanopettajaopiskelijat peruskoulunsa päättäneiden oppilaiden sanelukirjoituksista antavat ja mitä palaute koskee. Aineisto on analysoitu hyödyntäen NVivo 12 Plus -ohjelmaa, joka on tarkoitettu laadulliseen tekstianalyysiin. Tarkastelen sisällönanalyysin keinoin, millaista palautetta luokanopettajaopiskelijat oppilaiden sanelukirjoituksista antavat. Tutkin kielellisiä keinoja, joilla palautetta muotoillaan positiivisiksi ja negatiivisiksi evaluaatioiksi. Lisäksi tarkastelen palautteiden sisältämien muutosehdotusten eli käskyjen, neuvojen ja kehotusten sekä kysymysten kieltä. Diskurssinanalyysin keinoin selvitän, mitä palautteet tekstissä koskevat. Palautteen kohteista tarkastelen paikallisia kommentteja, joista tarkemmin oikeakielisyyttä ja konventioita koskevia palautteita. Lisäksi tarkastelen tekstinulkoisia kommentteja. Analysoin myös kolmea tapausesimerkkiä, joissa pureudutaan kokonaisiin, useista palautteista rakentuviin arvioihin. Tulokset osoittivat, että palautetta muotoillaan runsaammin positiivisiksi kuin negatiivisiksi evaluaatioiksi, mihin ovat päätyneet myös Kauppinen ja Hankala (2013). Huudahduslauseet, positiiviset adjektiivit sekä intensiteettisanat näyttävät tunnusomaisilta positiivisille evaluaatioille. Negatiivisille evaluaatioille tunnusomaisia piirteitä ei tutkimuksessa nouse esiin. Muutosehdotuksista käskyt ovat aina joko imperatiivialkuisia tai sisältävät välttämättömyyttä ilmaisevia modaaliverbejä. Neuvot ja kehotukset puolestaan sisältävät konditionaalimuotoisen verbin tai mahdollisuutta ilmaisevan modaaliverbin. Muutosehdotusten eri kategorioita näyttäisi siis ilmaistavan tunnusomaisten kielenpiirteiden perusteella. Tutkimus herättää pohtimaan kielellisten havaintojen lisäksi arviointien yhdenmukaisuutta ja linjakkuutta. Kirjoittamisesta annettava palaute on pääosin kattavaa ja opetussuunnitelman hengen mukaista, mutta erityisesti kiitettäväksi ja erinomaiseksi arvioiduissa teksteissä välillä niukkaa. Palautteen syvyys ja laajuus on aina myös palautteenantajasta ja tilanteesta riippuvaista.
Keywords: kirjoittamisen arviointi, kirjoittamisen opetus, sanelukirjoitus, palaute, opettajaopiskelija