Opiskeluhuollon pirulliset piirteet: Ammattilaisten kokemuksia yhteistyöstä hyvinvointialueuudistuksessa - Salminen, Jaanet; Rantamäki, Aino; Lindell, Juha; Niemi, Tomi; Laasanen, Miia (Hallinnon tutkimuksen seura, 2026)
Moniammatillisen yhteistyön toimivuus on keskeistä opiskeluhuollon tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteistyön merkitys on korostunut hyvinvointialueuudistuksen jälkeen, kun sosiaali‑ ja terveydenhuollon ammattilaiset siirtyivät työskentelemään hyvinvointialueille opetushenkilöstön jäädessä työskentelemään kuntien alaisuuteen. Tässä artikkelissa tarkastellaan perusopetuksen opiskeluhuoltoryhmissä työskentelevien ammattilaisten kokemuksia moniammatillisesta yhteistyöstä uudistuksen alkuvaiheessa. Tutkimus perustuu laadulliseen aineistoon, joka sisältää 290 avointa vastausta 111 perusopetuksen opiskeluhuollossa työskentelevältä ammattilaiselta kahdelta hyvinvointialueelta ja 34 kunnasta. Tulosten perusteella opiskeluhuollon moniammatillinen yhteistyö ilmentää pirullisten ongelmien piirteitä, jotka liittyvät ongelmien luonteeseen, toimijoiden erilaisiin intresseihin, tiedollisiin haasteisiin sekä ongelmien kompleksisuuteen ja moninaisuuteen. Pirullisten ongelmien viitekehys tarjoaa uuden näkökulman opiskeluhuollon moniammatillisen yhteistyön haasteiden tarkasteluun.