Naisprofiilit Ciceron oikeuspuheissa - Leivo, Jasmin (My University, 2025)
Rooman myöhäistasavallan aikaan elänyt Cicero kirjoitti runsaasti nykypäivään asti säilyneitä oikeuspuheita. Niistä yhteensä 20 sisältää naisia, jotka ovat tunnistettavissa nimeltä. 16 puheista on puolustuspuheita ja 4 syytöspuheita. Naisia on puheissa 68 kappaletta ja tutkielman aineistoon on luettu mukaan myös vestaalit ja gaiae-nimellä tunnetut naiset, joihin viitataan ainoastaan ryhmänä. Kunkin naisen kuvausta tarkastellaan puheessa erikseen ja heidät on kuvauksen perusteella jaoteltu omiin alaryhmiinsä. Heitä kuvataan positiivisesti, negatiivisesti kuin siltä väliltäkin. Cicero hyödyntää puheissa erilaisia profiileita. Toisin sanoen hän käsittelee naisia samalla tavoin silloin, kun he ovat oikeuspuheissa samankaltaisessa asemassa, käyttäen yhtenevää sanastoa ja samankaltaisia retorisia keinoja. Hän hyökkää surutta naisten persoonien kimppuun ja tekee heistä karikatyyrimäisiä hahmoja ja toisaalta asettaa heidät jalustalle pyrkiessään vaikuttamaan kuulijoihinsa haluamallaan tavalla.
Keywords: Cicero, latina, oikeudenkäynti, oikeuspuhe, retoriikka, sukupuolentutkimus