Kiilteen valkolaikkujen ehkäisy ja hoito kiinteäkojepotilailla - Mäkelä, Susanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tämän tutkielman aiheena on kiilteen valkolaikut eli niin kutsutut white spot -vauriot, jotka ovat huomattava ongelma kiinteäkojehoidossa olevilla potilailla. Tutkielman tarkoituksena oli kerätä tutkimustietoa valkolaikkujen ehkäisystä ja hoidosta kiinteäkojepotilailla sekä selvittää Suomessa käytössä olevat toimintatavat. Lisäksi tavoitteena oli laatia suositus valkolaikkuihin liittyvistä toimenpiteistä. Kirjallisuuskatsauksessa on mukana vuosina 2010−2016 julkaistuja englanninkielisiä artikkeleita, joita etsittiin PubMed-, Web of Science- ja Scopus- tietokannoista. Sähköisellä kyselylomakkeella kerättiin tietoa Suomessa toteutettavasta valkolaikkujen ehkäisystä ja hoidosta. Tutkimusaineisto sisälsi Suomen Hammaslääkäriseuran ortodontian jaoston jäsenet (n =228), joista kyselyyn vastasi 73 (32 %). Kyselytutkimuksesta ilmenee, että suosituimpia toimenpiteitä valkolaikkujen ehkäisyssä ovat omahoidon opetus, lisäfluorin käyttö ja ortodonttisten renkaiden kiinnittäminen lasi-ionomeerisementillä. Valkolaikkujen hoidossa käytetään eniten fluorilakkaa ja CPP-ACP-tahnaa. Kyseiset toimenpiteet valkolaikkujen ehkäisyssä ja hoidossa ovat tutkimusten mukaan hyödyllisiä. Muita toimenpiteitä on tutkittu vähän ja osa tutkimustuloksista on ristiriitaisia. Aiheesta tarvitaankin lisätutkimuksia varmistamaan menetelmien tehokkuus.