NMR diffuusiomittauksissa - Piisi, Atte (My University, 2025)
Tutkielman toisessa luvussa perehdyttiin NMR-spektroskopiaan kemistin työvälineenä. NMR-spektrometrin taustalla oleva fysikaalinen kemia sekä toimintaperiaate. Tarkastelun alla oli klassinen esitystapa ydinmagneettisen resonanssin ilmiölle ja sen ominaisuuksien hyödyntäminen NMRspektroskopiassa. NMR-mittauksen järjestelyjä sekä laitteen ominaisuuksia tutkittiin. Tutustuttiin kenttägradienttien vaikutukseen ytimen magnetisaatiossa ja esiteltiin niiden matemaattinen mallinnus. Kolmannessa luvussa keskityttiin diffuusioon ilmiönä ja sen tutkimiseen. Tutustuttiin erilaisiin pulssisarjoihin, millä voidaan mitata nesteen diffuusiota ja niiden matemaattisiin malleihin. Erilaisten pulssisarjojen vahvuuksia ja heikkouksia esiteltiin. Tutustuttiin DOSY:n matemaattiseen taustaan ja miten sitä voidaan hyödyntää heterogeenisten nesteiden tutkimisessa ja diffuusiokertoimen määrityksessä.