Reaalioptioiden hyödyntämisen haasteet yrityksien investointipäätöksissä - Töytäri, Tuomas (My University, 2026)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia reaalioptioita sekä niiden haasteita erilaisista näkökulmista. Reaalioptioita vertaillaan tutkimuksessa perinteisiin investointilaskentamenetelmiin kuten nettonykyarvoon ja pohditaan miten reaalioptiot korjaavat perinteisten laskentamenetelmien rajoitteita. Tutkielmassa tutkitaan reaalioptioiden haasteita laskennallisesta ja organisatorisesta näkökulmasta ja pohditaan, miksi yritykset edelleen suosivat perinteisiä laskentamenetelmiä reaalioptioiden sijaan. Lopuksi tarkastellaan kahta eri toimialan yritystä casetapauksien kautta, ja vertaillaan näiden yritysten reaalioptioiden käyttöä toisiinsa. Lisäksi pohditaan syitä, miksi reaalioptioiden käyttö saattaa poiketa eri toimialoilla toisistaan. Tutkielman keskeiset tutkimuskysymykset ovat, mitä reaalioptiot ovat ja miten ne liittyvät perinteisiin investointilaskentamenetelmiin, ja millaisia haasteita reaalioptioiden käyttöön liittyy. Lisäksi vastataan siihen, miten erilaiset yritykset kuitenkin hyödyntävät reaalioptioita investointipäätöksissään. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Perinteisillä investointilaskentamenetelmillä kuten nettonykyarvolla pyritään arvioimaan investoinnin kannattavuutta niiden kassavirtoja tutkimalla. Perinteiset laskentamenetelmät eivät kuitenkaan ota huomioon investointien joustavuutta ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Reaalioptiot toimivat ratkaisuna joustamattomuuteen. Niiden käyttöön sisältyy myös rajoitteita. Reaalioptioiden laskentamallit ovat monimutkaisia ja vaativat erityistä osaamista, mistä syistä enemmistö yrityksistä edelleen hyödyntää mieluummin perinteisiä laskentamenetelmiä. Yritykset voivat kuitenkin hyötyä reaalioptioiden hyödyntämisestä myös strategisena työkaluna, eikä vain laskennallisena. Reaalioptioiden tuomaa strategista näkökulmaa voidaan pitää niiden suurimpana etuna investointipäätöksiin. Tutkimuksen tuloksista voidaan tehdä johtopäätös, että reaalioptioiden oikeanlainen hyödyntäminen riippuu yrityksen toimialasta ja investointien luonteesta. Monimutkaisilla toimialoilla kuten lääketeollisuudessa reaalioptioiden hyödyntäminen saattaa painottua enemmän laskennalliseen muotoon investointien monivaiheisuuden sekä liiketoimintamallin epävarmuuden takia. Yksinkertaisemmilla aloilla kuten öljy- ja kaasuteollisuudessa investointien epävarmuus on usein sidottu ulkoisen kohde-etuuden markkinahintaan, minkä takia reaalioptioiden huomioiminen strategisesta näkökulmasta voi olla riittävää. Strategisella näkökulmalla tarkoitetaan reaalioptioiden avaamien mahdollisuuksien arviointia ilman laskennallisten mallien käyttöä. Reaalioptioiden hyöty on usein suurimmillaan, kun kannattavuusarvioinnin lisäksi arvioidaan investointien tulevaisuuden mahdollisuuksia.
Keywords: Nettonykyarvo; Reaalioptio; Reaalioptioiden haasteet; Optioiden hinnoittelumallit; Reaalioptioiden hyödyntäminen