Keratiinit diagnostiikassa - Virmajoki, Paavo (My University, 2025)
Keratiinit ovat välikokoisten säikeiden suurin proteiiniperhe, jotka tarjoavat rakenteellista tukea epiteelikudoksille ja vaikuttavat solujen stressinsietokykyyn. Tietyissä kudoksissa keratiineja esiintyy aina tietyssä suhteessa, ja ne voidaan jakaa kemiallisilta ominaisuuksiltaan joko tyypin I tai tyypin II keratiineihin. Nimenomaan keratiinien spesifinen ilmentyminen eri kudostyypeissä on tehnyt niistä tärkeitä biomerkkiaineita sekä syöpä- että ei-neoplastisten sairauksien diagnostiikassa. Keratiinit voivat ennustaa suoraan taudin vakavuutta ilmentymisellään, esimerkiksi tulehduksellisissa suolistosairauksissa. Toisaalta ne voivat hajota verenkiertoon pieninä fragmentteja solustressin ja lopulta solun hajoamisen vaikutuksesta, kuten joissain syöpäsairauksissa. Keratiinien tutkimus voikin siis edistää varhaisempaa diagnostiikkaa, parempaa taudin ennustamista sekä yksilöllistettyä hoitoa.
Keywords: keratiini, välikokoiset säikeet, biomerkkiaine, epiteelikudos, syöpä