Tietokoneavusteinen navigaatiokirurgia suu- ja leukakirurgiassa - Junnila, Aksel (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään tietokoneavusteisen navigaatiojärjestelmän toimintamenetelmää ja käyttöalueita suu- ja leukakirurgiassa. Navigaatiokirurgia on alunperin kehitetty neurokirurgisia toimenpiteitä varten, ja sen hyödyntäminen suu- ja leukakirurgiassa on vasta vähäistä. Operatiivisena työkaluna navigaatiomenetelmällä pystytään suorittamaan leikkaustoimenpiteitä tarkemmin sekä vähemmän invasiivisesti. Menetelmä perustuu tietokoneavusteiseen tekniikkaan, jossa leikkausinstrumentteja voidaan seurata virtuaalisesti ja reaaliaikaisesti tietokonenäytöltä. Kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on luoda yleiskuva navigaatiomenetelmästä ja esitellä muutamia suu- ja leukakirurgian kliinisiä käyttöalueita. Menetelmän tekniseen tarkkuuteen vaikuttavat käytettävä navigaatiojärjestelmä, lääketieteellisen kuvantamistutkimuksen kuvausparametrit ja potilaan kohdealueen rekisteröintimenetelmä. Tutkimusten mukaan tietokoneavusteisella navigaatiomenetelmällä voidaan suorittaa suu- ja leukakirurgisia toimenpiteitä tarkasti ja ennalta määritettyjen leikkaussuunnitelmien mukaisesti. Navigaatiomenetelmästä on erityisesti hyötyä proteettisesti vaativien implanttifikstuurojen asemoinnissa. Tulevaisuudessa tarvitaan lisää kliinisiä in-vivo -tutkimuksia, joissa vertaillaan leikkaustoimenpiteitä navigaatioavusteisen tekniikan ja perinteisesti suoritettavien kirurgisen menetelmien välillä.