Vaikean mitraalivuodon hoito katetritekniikalla - Airaksinen, Tuukka (My University, 2021)
Vaikea rakenneviasta johtuva mitraaliläpän vuoto hoidetaan kirurgisesti, mikäli se aiheuttaa oireita tai kuormittaa merkittävästi sydämen vasenta kammiota. Suuren riskin takia leikkaushoito ei ole aina mahdollinen ja toiminnallisesta syystä johtuvan vuodon yhteydessä leikkaushoidon hyöty on epävarma. Niinpä onkin pyritty kehittämään kevyempiä katetrien avulla tapahtuvia toimenpiteitä vaihtoehdoksi tavanomaiselle avosydänleikkaukselle. MitraClip-toimenpide on parhaiten dokumentoitu ja laajimmin käytössä oleva katetrilla tapahtuva korjaustekniikka, jossa läppäpurjeiden reunat kiinnitetään toisiinsa vuotokohdasta pyykkipoikamaisella klipsillä. Hoitomuotoa harkitaan vaikeaoireisille potilaille silloin, kun leikkaushoito ei tule kyseeseen suuren leikkausriskin vuoksi. Hoitomuoto sopii sekä toiminnallisen hiippaläpän vuodon että prolapsista johtuvan vuodon hoitoon. Tässä opinnäytetyössä selviteltiin MitraClip -toimenpiteen seurantatuloksia 145 ensimmäisellä potilaalla, jotka olivat valikoituneet hoitoon Turun ja Helsingin yliopistollisissa keskussairaaloissa vuosina 2011-2017. Toimenpidettä edeltävät tiedot, toimenpidetiedot, postoperatiiviset tiedot ja tiedot kuolemista vuoden seuranta-aikana koottiin jälkikäteen sairauskertomuksista. Potilaiden keski-ikä oli 72 vuotta ja arvioitu leikkausriski oli suuri. Hiippaläpän vuoto oli toiminnallinen kahdella kolmanneksella potilaista ja lopuilla oli rakenteellinen läppävika vuodon syynä. Toimenpide onnistui 93 %:lla potilaista. Vain kaksi potilasta kuoli kuukauden kuluessa toimenpiteestä, vuoden kuluessa kuoli 19 potilasta. Joka neljäs potilas oli käynyt sairaalahoidossa vajaatoiminnan vaikeutumisvaiheen takia vuoden kuluessa, ja kolmanneksella esiintyi edelleen hengenahdistusta pienessäkin ponnistelussa. Vaikea sydämen vajaatoiminta, korkea natriureettisen peptidin pitoisuus ja toimenpiteen jälkeen näkyvä merkittävä läppävuoto ennustivat kuolleisuutta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että vaikean mitraalivuodon katetrikorjaus Mitraclip-tekniikalla on hyvä lisähoito potilaille, jotka eivät sovi perinteiseen läppäkirurgiaan. Katetritoimenpiteen komplikaatioriskit ovat varsin pieniä. Suomen hoitotulokset vastaavat hyvin kansainvälisiä kokemuksia.
Keywords: mitraalivuoto, läppäleikkaus, katetritoimenpide, sydämen vajaatoiminta