Lasten mediakulttuurit ja varhaiskasvatus : Kuvaileva kirjallisuuskatsaus lasten mediakulttuurien pedagogisesta hyödyntämisestä varhaiskasvatuksessa - Lehtinen, Emilia (My University, 2026)
Lasten mediakulttuurit muodostavat merkittävän osan lasten jokapäiväisestä arjesta, mikä asettaa varhaiskasvatukselle pedagogisia kysymyksiä niiden huomioimisesta. Varhaiskasvatukseen saapuva lapsi tuo mukanaan sinne koko elämismaailmansa ja varhaiskasvatusta raamittavien asiakirjojen, kuten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaan tämä tulee huomioida osana varhaiskasvatuksen pedagogista toimintaa. Tässä kuvailevassa, integroivassa kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan, mitä lasten mediakulttuureita aikaisempi tutkimus nimeää sekä kuinka varhaiskasvatuksen opettaja voi pedagogisesti hyödyntää lasten mediakulttuureita. Kirjallisuuskatsauksen aineisto koostuu 11 vertaisarvioidusta tieteellisestä tutkimuksesta tai artikkelista, jotka on toteutettu Suomessa, Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa. Aikaisemman tutkimuksen valossa lasten mediakulttuurit rakentuvat digitaalisten pelien, audiovisuaalisen median, leikkimisen ja digitaalisten laitteiden ympärille sekä kietoutuvat osaksi lasten vertaissuhteita. Lasten mediakulttuurien pedagogista hyödyntämistä voidaan tarkastella kolmella eri toisiaan täydentävällä ulottuvuudella. Ensinnäkin mediakulttuurit toimivat pedagogisen toiminnan lähtökohtina, toiseksi mediakulttuurit kietoutuvat osaksi lasten leikkiä ja luovaa toimintaa ja kolmanneksi ne edellyttävät opettajalta tietoista pedagogista reflektiota. Tulevaisuudessa lasten mediakulttuurinen tutkimus tulisi kohdistua tarkemmin lasten mediakulttuurien ensikäden asiantuntijoihin eli lapsiin. Tämä edellyttää tutkimusmenetelmiä, jotka mahdollistavat lasten osallisuuden ja kanssatutkijuuden.
Keywords: lasten mediakulttuuri; mediakasvatus; pedagoginen toiminta; varhaiskasvatus