Sudburyn muodostuma - Karvonen, Antti (My University, 2024)
Sudburyn muodostuma on Kanadan Ontariossa sijaitseva taloudellisesti merkittävä meteoriittikraatteriin syntynyt allas. Muodostuma on syntynyt noin 1,8 Ga sitten, jonka jälkeen se on deformoitunut orogenioissa. Se on kuitenkin säilynyt suhteellisen hyvin, sillä se sijaitsee Kanadan kilven keskiosissa. Meteoriitti-impakti voi aiheuttaa kahdentyyppisiä kraattereita, kompleksisia ja normaalikraattereita, joista Sudbury edustaa jälkimmäistä. Sudburyn altaalta on löydettävissä useita erityyppisiä impaktirakenteita. Impaktimetamorfoosi on synnyttänyt Sudburyn altaalle tyypillisiä meteoriittiimpaktiin liittyviä rakenteita, kuten impaktibreksiaa, pirstekarioita ja diaplektista lasia. Kyseisten rakenteiden perusteella Sudburyn muodostuman on päätelty syntyneen meteoriitti-impaktin myötä. Sudburyn muodostuma jaetaan kolmeen eri pääkomponenttiin: Whitewater-ryhmään, Sudburyn magmakivikompleksiin (SIC=Sudbury Igneous Complex) ja Sudburyn Breksiaan. Whitewater-ryhmä muodostaa keskimmäisen ja päällimmäisen muodostuman kerroksista. Whitewater-ryhmä asettuu SIC:n päälle ja se jaetaan edelleen neljään eri muodostumaan: Onaping, Vermilion, Onwatin ja Chelmsford. Muodostumien kivet koostuvat pääosin törmäyksen synnyttämästä irtoaineksesta sekä altaan merivaiheessa kerrostuneista metamorfoituneista sedimenttikivistä. Päämassa, kontaktialakerros ja siirtymäalakerros muodostavat Sudburyn magmakivikompleksin. SIC:n kivet koostuvat differentioituneesta meteoriitti-impaktin aiheuttamasta sulasta, joka on muodostanut kerroksellisia rakenteita muodostumaan. Siirtymäalakerros koostuu nopeasti jäähtyneistä magmakivistä, jotka muodostavat joukon juonimaisia siirrostuneita intruusioita jalkapuolen lohkoon. Siirrostuneet juonet jaetaan kolmeen eri ryhmään. Siirtymäalakerroksen juonet ovat taloudellisesti merkittäviä ja niistä on louhittu merkittäviä määriä nikkeli- ja kuparisulfaattimalmeja. Jalkapuolen lohkoon on meteoriitti-impaktin yhteydessä muodostunut merkittäviä määriä breksiaa. Sudburyssä esiintyvät breksiat jaetaan kahteen eri luokkaan: Jalkapuolen Breksiaan ja Sudburyn Breksiaan. Breksiat sijoittuvat SIC:n uloimman kontaktin ja muuttumattoman kallioperän välille. Breksiat muodostavat alueella juonia, jotka ovat taloudellisesti merkittäviä Ni-Cu-PGE-malmien isäntäkiviä.
Keywords: impaktirakenteet, meteoriitti-impakti, morfologia, päämassa, Sudburyn allas, whitewater